Παρέμβαση Βλασερού στο ΕΚΑΒ για τις διακομιδές στα νησιά

Newsroom
28/12/2022 13:18
 
 
 

 

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Υγείας του Κινήματος και υποψήφιο βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βλασερό και άλλα μέλη της Γραμματείας του Τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βλασερός πήρε τον λόγο και – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στο θέμα των διακομιδών των ασθενών από τα νησιά, επικεντρωνόμενος στην άστοχη, ορισμένες φορές, διακομιδή τους σε υγειονομικές δομές που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του περιστατικού. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τον κ. Βλασερό, είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να κινδυνεύουν, με οδυνηρές συνέπειες κάποιες φορές.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΚΑΒ απάντησε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται στην πλησιέστερη υγειονομική δομή, εφόσον γίνεται αποδεκτή από τον υπεύθυνο ιατρό του κέντρου υποδοχής.

Κατά τον κ. Βλασερό, «η τυφλή εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι επικίνδυνη για κάποια περιστατικά, καθώς ο ιατρός υποδοχής δεν έχει άμεση και πλήρη εικόνα του ασθενούς. Απεναντίας, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η άποψη του αποστέλλοντα ιατρού και όχι να παρακάμπτεται. Σε περίπτωση δε, διαφωνίας των δύο, να λαμβάνεται κεντρικότερα η απόφαση του τρόπου διακομιδής».

«Η υπάρχουσα διάταξη πρέπει να διαφοροποιηθεί και δεν μπορεί να έχει απόλυτη εφαρμογή στον νησιωτικό χώρο. Βέβαια, το πρόβλημα θα εκλείψει – ή τουλάχιστον θα μειωθεί – όταν οι υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες στα νησιά αναβαθμιστούν ουσιαστικά και σταματήσουν να υποβαθμίζονται συστηματικά. Οι άστοχες και επικίνδυνες διακομιδές των ασθενών στα νησιά μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος είναι προφανής και επείγουσα καθώς η αξία της υγείας των νησιωτών μας το απαιτεί» κατέληξε ο κ. Βλασερός.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*