Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις αποζημιώσεις των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων

Newsroom
12/01/2023 19:42
 
 
 

 

Ερώτηση με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος

Σύμφωνα με την ερώτηση, μεσούσης της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας εισερχόταν το 2020 σε ένα καλοκαίρι, στο οποίο Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα διαχείρισης του τουρισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τόνιζε επανειλημμένως την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού, γεγονός που θα συνέβαλε:

* στην στήριξη των επιχειρήσεων, και ειδικά των μικρομεσαίων, με την απαιτούμενη ρευστότητα για την επιβίωση τους,

*στην αποφυγή χρεωκοπιών και απολύσεων,

*στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην προστασία των εργαζομένων,

* στην ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων.

Ο κ. Συρμαλένιος επισήμανε ότι ο σχεδιασμός που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ επαληθεύτηκε εκ των υστέρων τον Φεβρουάριο του 2021 από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ψήφιση της Έκθεσης «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό», με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Κουντουρά.

Η έκθεση, εκτός των άλλων, καλεί τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν σχέδια δράσης για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με Voucher εκτός της χώρας τους), ενώ παράλληλα, καλεί την Κομισιόν να προτείνει ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μπορούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούν τα εθνικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να ταξιδεύουν και να φιλοξενούνται σε τουριστικά καταλύματα άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, που επίσης εφαρμόζουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Παρόλα αυτά, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτήθηκε ελάχιστα, αναλογικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τα μικρομεσαία ξενοδοχεία, που ανέλαβαν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης με μετέωρο τον κίνδυνο επιβίωσης της λειτουργίας τους, ουδέποτε έλαβαν και λαμβάνουν προσηκόντως τις εν λόγω αποζημιώσεις, με καθυστερήσεις που ξεπερνούν τους 8 και τους 10 μήνες.

Ήδη, για το καλοκαίρι του 2022, εκκρεμούν οι επιστροφές των αποζημιώσεών τους, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας τους εξακολουθούν να τα βαραίνουν μέχρι τώρα, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και ΔΕΚΟ.

Δείτε εδώ την ερώτηση

(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*