«Κυβέρνηση και εργοδοσία παρανομούν – Άμεση ένταξη των εργαζομένων της ΣΕΠ (COSCO) στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο καθεστώς των ΒΑΕ»

Newsroom
03/02/2023 00:16
 
 
 

 

Ανακοίνωση των τμημάτων Εργασίας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η σημερινή κινητοποίηση του σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ)των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά στα γραφεία του ΣΕΒ, αναδεικνύει όχι μόνο την ανάγκη ικανοποίησης ενός απόλυτα δίκαιου αιτήματος που αφορά στην ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) αλλά και την σκανδαλώδη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, κατόπιν εγγράφων των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας που διευκρίνιζαν με απόλυτη σαφήνεια το πεδίο εφαρμογής καθώς και το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των εργαζομένων στους προβλήτες της ΣΕΠ (COSCO) και με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που ακολούθησε, ρύθμισε οριστικά το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Ωστόσο τόσο η εργοδοσία όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διά των αρμόδιων υπηρεσιών επιλέγουν να παρανομούν, με τη μη εφαρμογή των όσων προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι να χάνουν ένσημα που δικαιούνται, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων ενώ έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Η αντίθεση του ΣΕΒ στη ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 διά του τότε Γενικού Διευθυντή του και μετέπειτά Υπουργού Επικρατείας του κ. Μητσοτάκη κ. Σκέρτσου και η μετέπειτα προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την μη ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ. Σε καμία περίπτωση η προσφυγή του ΣΕΒ δεν απαλλάσσει ούτε την κυβέρνηση και τον ΕΦΚΑ αλλά ούτε και την εργοδοσία από τις ευθύνες τους για τη μη εφαρμογή της νομιμότητας, ευθύνες οι οποίες και θα πρέπει να αναζητηθούν.

Δεν είναι δυνατό σε ένα κλάδο με συνεχή εργατικά ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα, στον οποίο οι εργαζόμενοι απασχολούνται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και σε ακραίες καταστάσεις, να μην αναγνωρίζεται έμπρακτα το αυτονόητο.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που λειτουργεί πλέον ως καθεστώς, το αίτημα για εφαρμογή της νομιμότητας μπορεί τελικά να έχει από μικρή έως ελάχιστη σημασία. Η κυβερνητική αλλαγή είναι πλέον επιβεβλημένη προκειμένου οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να ενταχθούν ουσιαστικά, από μια προοδευτική κυβέρνηση, στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Τμήμα Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*