Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου και Βασίλη Γλέζου σε Δονούσα και Νάξο

Newsroom
06/03/2023 12:53
 
 
 

 

Επίσκεψη στη Δονούσα και την Νάξο πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Βασίλης Γλέζος.

Αρχικά, παρουσία των μελών της Ν.Ε. Κυκλάδων Μιχάλη Φραγκίσκου, Βασίλη Θεωνά και Κώστα Απιδόπουλου, καθώς και της συντονίστριας της Ο.Μ. Νάξου, Παρής Μανιού, συναντήθηκαν με μέλη και φίλους του κόμματος και συζήτησαν σε κλίμα πένθους (λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη), την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους των θανόντων, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή όλων στην τάχιστη ανάληψη ευθυνών και την αποτροπή οποιασδήποτε άλλης τραγωδίας στο μέλλον.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Φιλώτι και την Απείρανθο. Στο Φιλώτι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου κ. Βασίλη Κρασσά, με τον οποίο συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων του Φιλωτίου, δίνοντας έμφαση στις τραγικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών και του κόστους μεταφοράς τους στο νησί, αλλά και ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα οποία βεβαίως πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο κ. Κρασσάς επισήμανε την ανάγκη αύξησης της επιδότησης που δίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας από την πλευρά του, ότι στην περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αγοράς και μεταφοράς των ζωοτροφών, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα της Νάξου.

Στη συνάντησή τους με τον Αντιδήμαρχο Δονούσας κ. Δημήτρη Πράσινο, και τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Σιγάλα, οι κ.κ. Συρμαλένιος και Γλέζος συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού, όπως η απουσία μόνιμου οδηγού απορριμματοφόρου (με αποτέλεσμα να μένει το νησί χωρίς οδηγό απορριμματοφόρου για 3-4 μήνες), η ύπαρξη ενός μόνο αγροτικού γιατρού στο Ιατρείο και η έλλειψη νοσηλευτή/τριας και καθαρίστριας, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από τη δύσκολη λειτουργία ενός πολυνησιακού Δήμου, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων είναι η μη οικονομική αυτοτέλεια για το κάθε νησί, οι καθυστερήσεις σε Τεχνικά έργα από τον Δήμο, όπως ο χαρακτηρισμός του Περιφερειακού δρόμου, η μη εφαρμογή του ΣΧΟΑΠ σχετικά με την Επέκταση του Οικισμού, ενώ υπάρχει ΦΕΚ, η καθυστέρηση των διαδικασιών για αγορά οικοπέδου και ανέγερση νέου Ιατρείου κλπ.

Επίσης, άλλο ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν είναι το ακτοπλοϊκό, αφού λόγω της θέσης της, η Δονούσα είναι το πιο «αδικημένο» νησί στις Μικρές Κυκλάδες. Σύμφωνα με τους κ.κ. Συρμαλένιο και Γλέζο, το Blue Star προσεγγίζει τη Δονούσα 3 φορές την εβδομάδα τον χειμώνα και 4 το καλοκαίρι, ο «Σκοπελίτης» 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το μόνο νησί από τις Μικρές Κυκλάδες που δεν έχει σύνδεση μέσω ταχυπλόου με Μύκονο και Σαντορίνη, κατά συνέπεια δεν υπάρχει σύνδεση με τα διεθνή αεροδρόμια, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τον Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο είναι η βαθμιαία εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς), αφού όλοι πλέον ασχολούνται με τον τουρισμό, γεγονός που επιφυλάσσει κινδύνους για υπερτουρισμό (παράδειγμα Κουφονησίου) και επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. «Η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ήπια ανάπτυξη, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού» επισήμαναν οι κ.κ. Συρμαλένιος και Γλέζος.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, το οποίο έχει 12 μαθητές. Συζήτησαν αναλυτικά τόσο με τον Διευθυντή, όσο και με τους καθηγητές, διαπιστώνοντας πως, με εξαίρεση την ειδικότητα του θεολόγου, όλες οι άλλες ειδικότητες είναι καλυμμένες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που επισήμανε ο Διευθυντής είναι αυτό της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα κάποιοι να φεύγουν από το νησί γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα είναι η συστέγαση του νηπιαγωγείου με το Γυμνάσιο, με τοποθέτηση κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου, αφήνοντας τους μαθητές χωρίς αυλή, στερώντας τους με αυτόν τον τρόπο μέρος της κοινωνικοποίησής τους. Άλλα προβλήματα, όπως πυρασφάλεια, θέρμανση, γραφική ύλη κλπ. αντιμετωπίστηκαν με συλλογικές προσπάθειες.

Τέλος, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου, από την οποία ενημερώθηκαν για τις πολιτιστικές δράσεις του νησιού.

Μετά την αναχώρησή τους από τη Δονούσα κι επιστρέφοντας στη Νάξο, οι κ.κ. Συρμαλένιος και Γλέζος επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου και συζήτησαν με τη Διοικήτρια κ. Καλλή Φραγκίσκου.

Όσον αφορά στο θέμα της αυτοτέλειας των Νοσοκομείων Σύρου – Νάξου η Διοικήτρια θεωρεί ότι δεν αποτελεί μείζον θέμα, αφού τα δύο Νοσοκομεία έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Αναφορικά με τη λειτουργία των χειρουργείων (για τα ορθοπεδικά μόνο), έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, έχει γίνει ο κανονισμός λειτουργίας των χειρουργείων και υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, πράγμα που δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συγχώνευση, όπως τόνισε η κ. Φραγκίσκου. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, του οποίου αναμένεται η έγκριση, με βάση τον νέο Υγειονομικό Χάρτη.

Σχετικά με την επέκταση του Νοσοκομείου από τις 4 εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ, η επικρατέστερη είναι η κατασκευή κτιρίου στη θέση του σημερινού πάρκινγκ, η προσθήκη ορόφου, η κατεδάφιση παλαιού κτιρίου και η δημιουργία παρκινγκ στη θέση του. Η επέκταση, εκτός των άλλων, θα αποφέρει τη δημιουργία 55 κλινών έναντι 30 σήμερα. Η πρόταση δεν έχει πάρει έγκριση σκοπιμότητας. Η χρηματοδότηση θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στα τμήματα και τις ειδικότητες, υπάρχει πολύ καλό καρδιολογικό, ορθοπεδικό και παιδιατρικό τμήμα, με 3 καρδιολόγους, 4 ορθοπεδικούς και 3 παιδιάτρους, ενώ οι βασικές ειδικότητες που λείπουν είναι: Γυναικολόγος (θα προκηρυχθεί θέση), Αναισθησιολόγος (υπάρχει ένας αλλά για την λειτουργία των χειρουργείων απαιτείται και δεύτερος), Ακτινολόγος (έχει εγκριθεί θέση επικουρικού και θα δημιουργηθεί θέση μόνιμου), Χειρουργός και Ουρολόγος.

Για το ΕΚΑΒ επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι απαραίτητες δύο βάρδιες, δεδομένου ότι για την ορθή λειτουργία κάθε βάρδιας απαιτούνται 11 άτομα προσωπικό.

Στην ερώτηση των κ.κ. Συρμαλένιου και Γλέζου για τον τομέα της Καθαριότητας, η Διοικήτρια ενημέρωσε ότι οι καθαρίστριες που έχει το Νοσοκομείο είναι με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), η οποία λήγει στις 30/6. Σήμερα εργάζονται 7 καθαρίστριες 5ωρης απασχόλησης, ενώ πλέον χρειάζονται 9 καθαρίστριες 8ωρης απασχόλησης. Ενημέρωσε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει Οικονομοτεχνική Μελέτη προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την Καθαριότητα του Νοσοκομείου (Εργολαβία ή ΣΟΧ). Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος απορρόφησης του προσωπικού που εργάζεται μέσω ΟΑΕΔ, καλύπτοντας εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου.

 

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*