ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σύρου: «Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό»

Newsroom
22/03/2023 13:30
 
 
 

 

Τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ) επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σύρου, αποτελούμενη από τις Κατερίνα Γιαννακά (μέλος της ΚΕ) και Μαρία Μαυράκη (Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΟΜ Σύρου ) και τον Γιώργο Μαραγκό (υποψήφιο Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ).

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου εμπορευματοποίησης του νερού, με το οποίο επιχειρείται ιδιωτικοποίηση των κρατικών και δημοτικών φορέων διαχείρισης της ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη ΔΕΥΑΣ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, αλλά και τον Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Βακόνδιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σύρου σχετικά με την επίσκεψη στη ΔΕΥΑΣ έχει ως εξής: 

Είναι γνωστό ότι η Σύρος, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους βροχοπτώσεων ετησίως, στερείται σημαντικών φυσικών πηγών νερού και η ύδρευση της πόλης και των χωριών γίνεται με το εργοστάσιο αφαλάτωσης, το παλαιότερο στις Κυκλάδες.

Η ημερήσια παραγωγή νερού του εργοστασίου αφαλάτωσης είναι 9.000 κυβικά μέτρα. Το γεγονός αυτό καθιστά το νερό για τη Σύρο αποκλειστικά βιομηχανικό προϊόν και εκ των πραγμάτων ήδη ακριβό για τους κατοίκους.

Με την αλματώδη ανάπτυξη της τιμής του ρεύματος τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται από τους παρόχους με την ανοχή της κυβέρνησης, η ΔΕΥΑΣ δεν ανέβασε μέχρι σήμερα την τιμή του νερού, αλλά το χρέος της στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχτηκε και υπερβαίνει ήδη τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διογκώνεται δραματικά κάθε μήνα και πριν από την ενεργειακή κρίση η ΔΕΥΑΣ είχε αποθεματικό 1.000.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργία υψηλής ποιότητας, γιατί το νερό είναι μεταφορά ύλης και ο δημόσιος χαρακτήρα τους μπορεί να εγγυηθεί αυτές τις προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική στήριξη της ΔΕΥΑΣ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην καταρρεύσει λειτουργικά και οικονομικά. Γίνεται αντιληπτό τι πρόκειται να ακολουθήσει η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΣ μετά την ψήφιση του υδροκτόνου νομοσχεδίου, που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση, παρά την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Αγνοεί ότι ήδη είμαστε σε προεκλογική περίοδο και επιμένει στην ψήφιση του, με την πλειοψηφία των 7 ψήφων που διαθέτει.

Οι αντιδράσεις είναι εντονότατες σε όλη την Ελλάδα, αφού με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση του υψίστης σημασίας κοινωνικού αγαθού του νερού. Ο λαός και οι μαζικοί φορείς της Σύρου συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αυτές και απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο έχουν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το ΣτΕ και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Πρέπει να αποτραπεί η εμπορευματοποίηση του νερού, κοινωνικού αγαθού για τη ζωή και την επιβίωση κάθε ανθρώπου. Για τους κατοίκους της Σύρου η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΣ θα σημάνει την μετατροπή του νερού σε αγαθό υπερπολυτελείας.

Από τη μεριά της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια η δημοτική επιχείρηση της αφαλάτωσης στερείται οικονομικής ενίσχυσης, τόσο για την κάλυψη του αυξημένου κόστους λειτουργίας της, όσο και για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε νερό.

Η ΔΕΥΑΣ διεκδικεί ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), που διανέμονται στις ΔΕΥΑ όπου λειτουργούν αφαλατώσεις, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, δηλαδή τη θεσμοθέτηση ενός «υδατικού ισοδύναμου» μέτρου.

Η ΔΕΥΑΣ μέχρι σήμερα προσπαθεί να διατηρείται η παραγωγή νερού μέσω της αφαλάτωσης με βάση τις προδιαγραφές ποσιμότητας και να είναι καθαρή η λειτουργία της περιβαλλοντολογικά. Το ολοένα διογκούμενο, λόγω του ενεργειακού κόστους, χρέος της Υπηρεσίας Ύδρευσης, αν δεν αντιμετωπιστεί από την πολιτεία άμεσα, στο εγγύς μέλλον θα οδηγηθεί σε δύσκολες αποφάσεις αύξησης των τιμολογίων.

Δυστυχώς η απερχόμενη κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι με την πολιτική της σε όλους τους τομείς έχει οδηγήσει την κοινωνία σε φτωχοποίηση. Αδίστακτη όμως προχωρεί ακόμη και στην εμπορευματοποίηση του νερού, για να το δώσει κι αυτό βορά σε κάποιους παρόχους προκειμένου να διευρύνουν την αισχροκέρδεια παντού.

Δεν υπάρχει άλλη λύση μπροστά σε αυτή την κατάσταση παρά η ανατροπή της στις επερχόμενες εκλογές. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει την προστασία της κοινωνίας από το ξεπούλημα των πάντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το υδροκτόνο νομοσχέδιο, αν τελικά δεν αποσυρθεί, θα το καταργήσει.

Είναι όμως επιβεβλημένο να σχεδιαστούν πολιτικές για τα νησιά, που πλήττονται ήδη και από την κλιματική κρίση, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ώστε να μην στερηθούν το νερό, που πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλους.

(Visited 85 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*