Γιάννης Πολυχρονάκος: «Έχουμε το πιο ακριβό και αργό Internet. Το Ψηφιακό Κράτος υπάρχει μόνο στα χαρτιά»

Newsroom
30/03/2023 20:08
 
 
 

 

Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που σε μια κυβερνητική «φιέστα» στο νησί της Νάξου, ενημερωθήκαμε για τη συμφωνία με την εταιρεία Amazon που θα μετέτρεπε το νησί σε smart island.

Ήταν αρχές Οκτώβρη του 2022, τότε που ακούσαμε για εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να βελτιωθούν οι συναλλαγές τους με το Ελληνικό Δημόσιο, ακούσαμε για κάδους απορριμμάτων εφοδιασμένους με αισθητήρες για να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία αποκομιδής και ανακύκλωσης, ακούσαμε πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα ξεχάστηκαν για να έρθουν στο προσκήνιο ξανά λίγο πριν τις εκλογές.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για παραγωγική επένδυση με την έννοια ότι θα δημιουργηθεί μια υποδομή με θέσεις εργασίας αλλά για την παροχή τεχνικής βοήθειας και μόνο.

6 μήνες μετά ποιος είναι ο απολογισμός;

Στις 6 Οκτωβρίου 2022 σε δημόσια παρέμβαση μου είχα επισημάνει ότι η Νάξος όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων έχουν προβλήματα ευρυζωνικότητας και σύνδεσης με το διαδίκτυο, υψηλών χρεώσεων στην κινητή τηλεφωνία (όπως και σε όλη την Ελλάδα) αλλά και ένα έλλειμμα στην πολυδιαφημισμένη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Γνωρίζει κανείς πολλά Smart Islands στα οποία η ταχύτητα του internet είναι 20 και 30 Mbps, όπως στο νησί της Νάξου;

Γνωρίζει κανείς πολλά Smart Islands στα οποία το καλοκαίρι η πρόσβαση στο internet σταθερή και κινητή ευρυζωνική «χάνεται» λόγω της υπερφόρτωσης από τους πολλούς χρήστες;

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο αργό σταθερό internet στην Ευρώπη.

Οι χρεώσεις των παρόχων για internet είναι υπέρογκες στη χώρα μας αναλογικά με τα εισοδήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Eurostat, ένας χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί κάθε μήνα περίπου 12 λεπτά για να αγοράσει 1 GB δεδομένα για το κινητό του τηλέφωνο, έξι φορές δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο απ’ ό,τι απαιτείται στο Ισραήλ, που είναι η χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Επίσης η Ελλάδα είναι στην 55η θέση σε ότι αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης.

Αντί να περιορίζεται σε φιέστες που 6 μήνες μετά έχουν ξεχαστεί, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα. Θα έπρεπε:

• Να προχωρήσει η ευρυζωνική κάλυψη στη νησιωτική Ελλάδα με την ανάπτυξη δικτύων για υψηλότερες ταχύτητες στο internet.

• Να πάρει μέτρα για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού για να μπουν στην αγορά και άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να μειωθούν οι χρεώσεις.

• Να αναπτύξει υποδομές ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για τους πολίτες των νησιών σε όλες τις συναλλαγές τους με το Κράτος.

Είναι προφανές πως και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί επαρκώς τα εργαλεία που παρέχει πλέον η τεχνολογία. Τα εργαλεία υπάρχουν, οι αρμόδιοι το γνωρίζουν, δεν υπάρχει όμως ισχυρή βούληση, ούτε σχεδιασμός, ούτε σοβαρότητα.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*