Γιάννης Πολυχρονάκος: Καιρός να μιλήσουμε για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

Newsroom
04/05/2023 11:55
 
 
 

 

Στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει μια δομή της ελληνικής οικονομίας στην οποία υπάρχει χώρος μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση στα δάνεια ύψους 12,7 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ “φωτογραφικά” αποκλείονται και από πολλές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ.

Στην Ελλάδα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερους από 9 απασχολούμενους), αποτελούν το 95% του συνόλου της επιχειρηματικότητας και απασχολούν το 47% των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι κάποιοι οδηγούν στο περιθώριο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και πως η πολιτική που ακολουθείται είναι καταστροφική, όμως το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια τους.

Έχουμε πρόταση και αυτή θα τεθεί στο τραπέζι μιας προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως:

· Ειδικό πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μείωση του ενεργειακού κόστους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

· Χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα .

· Φορολογικά κίνητρα για συνέργειες επιχειρήσεων αλλά και για συνεργασίες τους με μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.

· Ειδικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και πιστοποίηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

· Θεσμικό πλαίσιο με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Είναι καιρός, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης. Είναι καιρός, η χώρα να είναι η έδρα μικρών και μεσαίων βιώσιμων επιχειρήσεων, που θα τονώσουν τη ζωή των κατοίκων στις μικρές κοινωνίες, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*