Μαρία Χανιώτη: Για ένα πιο αποτελεσματικό ΕΚΑΒ

Newsroom
07/06/2023 22:21
 
 
 

 

Σοκαρισμένοι όλοι μάθαμε για τον τραγικό θάνατο 63χρονης γυναίκας στην Κω, η οποία έχασε τη ζωή της μέσα στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου -που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της- ελλείψει ασθενοφόρου, καθώς το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν σ’ άλλο περιστατικό.

Το παραπάνω γεγονός προκάλεσε παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού σε περισσότερα από 12 νησιά οι μεταφορές ασθενών καλύπτονται απ’ ένα μόνο ασθενοφόρο, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες.

O πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα λεγόμενα “μικρά” νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Τήνος και η Νάξος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ερωτήσεις στη βουλή για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και την ψηφιακή αναβάθμισή του. Επίσης, υποστηρίζει πως τα ασθενοφόρα δε λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για τον εξοπλισμό τους και οι λιγοστοί διασώστες αμοίβονται ελαχιστα για το έργο που προσφέρουν, επιχειρούν καθημερινά να καλύψουν έναν τεράστιο όγκο περιστατικών, χάνουν δε πολύτιμο χρόνο καθώς δε λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση ή λαμβάνουν περίπλοκες οδηγίες τη στιγμή του περιστατικού.

Προτείνουμε η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για την επιχειρησιακή ενίσχυση του ΕΚΑΒ μέσα από την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής από το 166 και το 112, με την οποία να μπορούν να ειδοποιούνται άμεσα οι διασώστες για την τοποθεσία του περιστατικού, ώστε να μη χάνεται χρόνος στη συνεννόηση με τον ασθενή ή τους οικείους του.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ένα νέο δημόσιο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας που νοιάζεται για τους ασθενείς και σέβεται τους υγειονομικούς καθώς δεσμεύεται για αύξηση 7% στις δαπάνες για την υγεία, 15.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού (5.000 τον πρώτο χρόνο), 2.000 ευρώ καθαρό εισαγωγικό μισθό Επιμελητή Β’ και ανάλογες αυξήσεις στους υπόλοιπους βαθμούς. Ακόμα, αύξηση, πέραν του 10% για τους υπόλοιπους υγειονομικούς και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Πιστεύουμε στο νέο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΕΣΥ με ειδικό πλαίσιο για άγονες, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. νοιάζεται για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Νοιάζεται για τον ασθενή, τον γιατρό, τον υγειονομικό, τον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Μαρία Χανιώτη
Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*