Στη Νάξο η υποψήφια Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χρύσα Καραγιάννη

Χρύσας Καραγιάννη
Newsroom
01/10/2023 16:24
 
 
 

 

Μετά τη Σαντορίνη, επόμενος σταθμός της περιοδείας της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη υπήρξε η Νάξος, η οποία – συνοδευόμενη από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» στην ΠΕ Ενότητα Νάξου Κώστα Απιδόπουλο, Λευτέρη Βερύκοκκο, Μαρία Γιάπαππα, Βασίλη Θεωνά, Αλεξάνδρα Κατσώνη, Ζωή Τζαννίνη, Μιχάλη Φραγκίσκο και Παναγιώτη Ψυχογιό (από την Αμοργό) – είχε σειρά συναντήσεων και επαφών.

Ειδικότερα, επισκέφθηκε τις υπηρεσίες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου συνομίλησε με το προσωπικό και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Λιανό. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, το βασικότερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού είναι αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς και οι καθυστερήσεις υλοποίησης βασικών έργων υποδομής για το νησί όπως το Φράγμα Τσικαλαριού – Ποταμιάς Νάξου και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Παραμένουν ζητούμενα ο χωροταξικός σχεδιασμός και η ικανοποιητική στήριξη της πολιτικής προστασίας.

Στη συνέχεια η κα Καραγιάννη και οι υποψήφιοι της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου επισκέφτηκαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, από τα μέλη του Δ.Σ. της οποίας άκουσαν σημαντικά αιτήματα που η μη επίλυση τους εντείνει την αγωνία επιβίωσης των παραγωγών. Το κυριότερο από αυτά αφορά στην ακρίβεια που μαστίζει τον πρωτογενή τομέα (μεγάλο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών, ανυπαρξία επιδότησης αγροτικών καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος), η οποία αφενός μετακυλά στα τοπικά προϊόντα κι αφετέρου οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» δεσμεύτηκαν ως προς τη στήριξη της Ένωσης στην προσπάθεια ικανοποίησης των άμεσων αιτημάτων των παραγωγών.

Αποκαλυπτική, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της παράταξης, ήταν η συνομιλία με τον πρόεδρο του πολύ δραστήριου Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου κ. Γιάννη Ορφανό. Ο Σύλλογος, ως σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ, διαθέτει εγκαταστάσεις για την περίθαλψη τραυματισμένων /άρρωστων θαλάσσιων χελωνών και σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund (CPF) ίδρυσε το Δίκτυο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στις Κυκλάδες. Παράλληλα, παρέχει πρώτες βοήθειεςστα άγρια πτηνά που ζουν ή διαχειμάζουν στην ορεινή Νάξο ή χρησιμοποιούν τoυς υγρότοπους της παράκτιας Νάξου κατά τη μετανάστευσή τους. Η στήριξη αυτού και άλλων τέτοιων Συλλόγων μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και η ενεργοποίηση υπηρεσιών/φορέων (όπως το Λιμεναρχείο και το Δασονομείο) με στόχο την υποστήριξη της δράσης τους για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, εντάσσεται στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο».

Τα μέλη του συνδυασμού και η επικεφαλής είχαν, επίσης, συνάντηση με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου κα Καλίτσα Φραγκίσκου. Παρά τις μεγάλες της προσπάθειες, σε συνέχεια του έργου του προηγούμενου διοικητή και μέλους του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κ. Απιδόπουλου, το Γενικό Νοσοκομείο -ΚΥ βιώνει, όπως και όλες οι δομές υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υποστελέχωση.

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καταγράφηκαν κι από την επίσκεψη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στο νησί της Νάξου, που οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών.

Τέλος, η κα Καραγιάννη και τα μέλη του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» βρέθηκαν με τον υποψήφιο Δήμαρχο Νάξου κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συνομίλησαν με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του «Δύναμη Αλλαγής», αλλά και πολλούς πολίτες της Νάξου, με τους οποίους έγινε ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση κοινών προθέσεων προσφοράς στα κοινά.

Με το πέρας της επίσκεψης, η κα Καραγιάννη έκανε την παρακάτω δήλωση: «Τα προβλήματα των νησιών είναι κοινά. Η ακρίβεια και η υποστελέχωση βασικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και των δομών υγείας, υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Νάξου, αλλά και όλων των νησιών. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση όλων όσων θα βάλουν τέρμα σε αυτή την απαξίωση, που παράλληλα με την ουσιαστική προστασία των δημόσιων πόρων (όπως το νερό) και χώρων (όπως ο αιγιαλός και οι παραλίες, οι περιοχές NATURA και οι υγρότοποι της Νάξου) θα δώσουν στα νησιά μας την πραγματική προοπτική ανάπτυξης που τους αξίζει».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 140 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*