Ερώτηση ΚΚΕ για τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά του Νοσοκομείου της Νάξου

Newsroom
28/10/2023 22:41
 
 
 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο -Κέντρο υγείας Νάξου» κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Λέσβου κα Μαρία Κομνηνάκα, η βουλεύτρια Β’ Πειραιώς κα Διαμάντω Μανωλάκου και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης επικεντρώνονται στην προβληματική λειτουργία του αξονικού τομογράφου, του υπερήχου, του χειρουργείου και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, καθώς και στις ελλείψεις σημαντικών ειδικοτήτων γιατρών.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Όλη την καλοκαιρινή περίοδο με την σεζόν γεμάτη, τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι επισκέπτες βρίσκονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά του Νοσοκομείου- ΚΥ. Νάξου. Κενά που χρονίζουν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, τις κραυγές αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών.

Πιο συγκεκριμένα:
– Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει γιατρός της ανάλογης ειδικότητας, με συνέπεια να αναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, τροφοδοτώντας με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματίες του κλάδου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υγεία ως πανάκριβο εμπόρευμα, που την απολαμβάνει μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα.

– Ο υπέρηχος έχει μόνο έναν γιατρό (άρα λειτουργεί μόνο για 8 ώρες), με αποτέλεσμα οι ασθενείς που καταφεύγουν στο νοσοκομείο με κάποιο πρόβλημα υγείας και απαιτείται υπερηχογράφημα να κάνουν τελικά ακτινογραφία αφού εκείνη την ώρα δεν υπάρχει γιατρός για τον υπέρηχο.

– Το χειρουργείο ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού υπάρχει μόνο ένας χειρούργος. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί περιστασιακά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις.

– Υπάρχουν μόνο δυο αναισθησιολόγοι.

– Δεν υπάρχουν γυναικολόγοι.

– Υπάρχουν 2 λειτουργικά ασθενοφόρα αλλά μια μόνο βάρδια του ΕΚΑΒ με, αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο το 1 ασθενοφόρο για ολόκληρο το νησί. Υπάρχουν περιοχές που από τη χώρα του νησιού χρειάζεται πάνω από 1-1,5 ώρα για να φτάσει κανείς στο Κέντρο Υγείας. Το πλωτό ασθενοφόρο που υπάρχει δεν λειτουργεί κι έτσι η διακομιδή γίνεται ιδιωτικά με μεγάλο κόστος. Επίσης στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν καλύπτονται ούτε βασικές ανάγκες, αφού ο ιδιώτης δεν παρέχει ούτε κρεβάτι μέσα ούτε ιατρικό εξοπλισμό και ο ασθενής μπαίνει σε κάθισμα ή σε αυτοσχέδιο κρεβάτι. Το πλωτό ασθενοφόρο από την άλλη είναι πλήρως εξοπλισμένο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Νάξου σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος με πλήρες προσωπικό.

– Να ενισχυθεί με στόλο και προσωπικό το ΕΚΑΒ καλύπτοντας όλες τις ανάγκες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 148 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*