Η Κατερίνα Μονογυιού για την επιστολική ψήφο: «Διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας»

Newsroom
25/01/2024 22:22
 
 
 

 

Υπερψηφίστηκε με 158 ψήφους το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο. Η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών, που επιφέρει το νομοσχέδιο, εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, ενώ η έγκριση της τροπολογίας για τις εθνικές εκλογές απαιτούσε την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Κατόπιν αυτών, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε τα εξής:
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εδώ για να φέρει ξανά και ξανά την τροπολογία ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας που κατοικούν στην Ελλάδα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.

Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική αφού τα αποτελέσματα των εκλογών θα αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που για λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ότι το Κράτος εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας.

Μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή. Με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές αλλάζει τελείως το τοπίο της ψήφου αποδήμων. Αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 30 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*