Ερώτηση ΚΚΕ για τις σοβαρές επιπτώσεις της αμμοβολής στην Ερμούπολη

Newsroom
21/02/2024 10:56
 
 
 

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης με θέμα «Σοβαρές οι επιπτώσεις από την χρήση αμμοβολής στην Ερμούπολη της ΠΕ Σύρου».

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «κατάσταση που έχει κυριολεκτικά βγει εκτός ελέγχου» έχοντας εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Από τα τέλη Γενάρη έχει δημιουργηθεί για άλλη μια φορά μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη της Ερμούπολης από το σύννεφο αμμοβολής, που παράγεται από τις εργασίες του ναυπηγείου του Νεωρίου, (το οποίο διαχειρίζεται η ΟΝΕΧ), η οποία συνοδεύεται και από ηχητική όχληση.

Πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία, η οποία βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, που αντικειμενικά επιβαρύνει την γύρω περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες όμως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, η κατάσταση έχει κυριολεκτικά βγει εκτός ελέγχου. Ένα σύννεφο αμμοβολής πνίγει την περιοχή γύρω από το ναυπηγείο. Σημειώνεται ότι το ναυπηγείο κάνει αμμοβολές εκτός δεξαμενών σε ανοικτό χώρο, παρόλο που δεν επιτρέπεται, και χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τον περιορισμό της διασποράς των αιωρούμενων σωματιδίων. Κάνει, επίσης, υδροβολές που δεν προβλέπονται από την μέχρι πρότινος εγκεκριμένη ΑΕΠΟ.

Όλα αυτά καταλήγουν στον οργανισμό των κατοίκων (δέρμα, αναπνοή) αλλά και στα ρούχα, στα σπίτια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, επιβαρύνουν τις καλλιέργειες και κάθε ζωντανό οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει τοποθετήσει η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα μόνο σημείο, το οποίο δεν βρίσκεται στη συνήθη «τροχιά» του νέφους αμμοβολής. Γι’ αυτό οι ενδείξεις του είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια, κάτι που φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και αποτυπώνεται άλλωστε στις εικόνες.

Κατόπιν των παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Όλες οι λειτουργίες του ναυπηγείου να είναι απόλυτα και αυστηρά προσαρμοσμένες και να μην έχουν καμιά αρνητική επίπτωση στο αστικό και φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις προστασίας, ειδικά από τις υδροβολές και αμμοβολές, των εργαζόμενων στο Νεώρειο και των κατοίκων, των οποίων επιβαρύνεται πρωτίστως η υγεία αλλά και η αισθητική. Ακόμα απαιτείται η προστασία κάθε ζωντανού οργανισμού, των καλλιεργειών, του περιβάλλοντος κλπ. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν εξασφαλίζονται απλά με μια τυπική έγκριση, ακόμη και των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, για να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση που προκαλείται από τις εργασίες του ναυπηγείου.

– Να εξασφαλιστεί ο σταθερός και αυστηρός έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, εκτός των άλλων αναγκαίων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η ενημέρωση του λαού για την κατάσταση της ρύπανσης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*