Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Σύρο: «Έχουμε φτάσει σε μια ανελεύθερη Δημοκρατία»

Newsroom
25/05/2024 12:51
 
 
 

 

Στη Σύρο βρέθηκε ξανά, μετά από 10 χρόνια, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με αναφορά στις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Ράφα, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της ηθικής της κατάρρευσης από τη στιγμή που παραμένει απαθής και αμέτοχη μπροστά στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. «(Η ΕΕ) Έχει χρέος να κάνει κάτι και είναι καιρός το ηθικό στοιχείο να επιστρέψει στην πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αδυναμία της να παρέμβει σε καίρια ζητήματα φανερώνει την ηθική της κατρακύλα.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η άνοδος της Ακροδεξιάς και το «φλερτ» της Δεξιάς προς αυτήν. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθεί η Ακροδεξιά είναι να περιορίσεις τα «καύσιμα» που την «τροφοδοτούν», δηλαδή τη φτώχεια, την ακρίβεια και τη γενικευμένη ανασφάλεια που νοιώθουν οι πολίτες για τις εργασιακές συνθήκες, τις κοινωνικές παροχές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης και γενικότερα για την ικανότητα τους να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειες τους ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο.

Όσον αφορά στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο Τσακαλώτος έκανε λόγο για στασιμότητα στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα και το κράτος, θεωρώντας πως «φτάνουμε σε μια ανελεύθερη και φοβική Δημοκρατία», όπου τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη χρησιμοποιούν τον φόβο για να εδραιώσουν την εξουσία τους.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία – όπως υποστήριξε – «δεν αντιμετωπίζεται σε επίπεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο πολιτικών», κάτι που μπορεί να κάνει το κόμμα του. «Η Νέα Αριστερά, η οποία υποστηρίζει πράγματα που συμβαδίζουν με τις αξίες της, ακόμη κι αν αυτά τα πράγματα δεν είναι δημοφιλή, μπορεί να θέσει την ατζέντα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο πλαίσιο αυτό, σκιαγράφησε το «προφίλ» της Νέας Αριστεράς λέγοντας πως η «η αντιπολίτευση πρέπει να είναι ριζοσπαστική αλλά και ρεαλιστική, με μακροπρόθεσμο πιστευτό σχέδιο για τα προβλήματα». «Στον κόσμο χρειάζεται να λες την αλήθεια» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Νέα Αριστερά όχι μόνο έχει προτάσεις, αλλά γνωρίζει και ποιες δυνάμεις εμποδίζουν την υλοποίηση αυτών των προτάσεων.

Αναπόφευκτα, ο πρώην υπουργός μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατακερματισμό του προοδευτικού αριστερού χώρου, τον οποίο απέδωσε στην τοξικότητα που επικράτησε σε αυτόν. Αυτή ακριβώς η τοξικότητα, αλλά και το γεγονός ότι απεμπολήθηκαν οι δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες και το δικαίωμα στον αντίλογο ήταν που οδήγησαν τον κ. Τσακαλώτο στην απόφαση να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι με αριστερή κυβέρνηση, κατάφερε η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια, ενώ αντίθετα χρεοκόπησε εξαιτίας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν Νέα Αριστερά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, καθώς οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της δεν προέρχονται από το star system αλλά «είναι άνθρωποι με γνώσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά». Κι αυτό «έχει τεράστια σημασία» σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο αφού το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα «πεδίο μάχης» για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών και «όταν δίνεις μάχες, μπορεί και να κερδίσεις».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 65 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*