Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου

Newsroom
27/05/2024 18:34
 
 
 

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κομνηνάκα Μαρία, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης.

Όπως αναφέρουν, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων, επιβατών και προσωπικού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, με ανεπαρκή στελέχωση στους Πύργους Ελέγχου και έλλειψη AFISO υπαλλήλων, οδηγώντας σε εξαντλητικά ωράρια και ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, οι ελλείψεις επηρεάζουν την πυρασφάλεια, με τους κανόνες ασφαλείας να παραβιάζονται συστηματικά. Οι βουλευτές αναφέρουν επίσης ότι η κατάσταση αυτή αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να δρομολογούν μεγαλύτερα αεροσκάφη χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές αναβαθμίσεις των αεροδρομίων, δημιουργώντας επιπλέον κινδύνους. Οι Βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά αεροδρόμια και να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων, των επιβατών και προσωπικού.

Συγκεκριμένα το προσωπικό που στελεχώνει τους Πύργους Ελέγχου στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα εκτός από τα εξοντωτικά ωράρια να υπάρχουν και περιπτώσεις με αεροδρόμια που κλείνουν εξαιτίας ασθένειας του μοναδικού υπάλληλου που υπάρχει.
Σε αρκετά αεροδρόμια δεν υπηρετεί κανένας AFISO υπάλληλος που ασκεί καθήκοντα στον πύργο ελέγχου και η υπηρεσία εξυπηρετείται με μετακίνηση από αλλά αεροδρόμια.

Στους περισσοτέρους υπάλληλους δεν χορηγούνται ρεπό, ενώ δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα παραβιάζοντας ακόμα και τα προβλεπόμενα ωράρια. Πιο απλά μιλάμε για 10ωρη, ακόμη και 16ωρη συνεχής εργασία. Υπάρχουν περιστατικά που υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία από εξάντληση και απώλεια προσανατολισμού και σαν να μην έφτανε αυτό δεν τους χορηγούνται άδειες.
Επίσης όσο αφορά την πυρασφάλεια η κατάσταση είναι προβληματική αφού παραβιάζονται καθημερινά όλοι οι βασικοί κανόνες, που προβλέπονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία και αφορούν την στελέχωση του προσωπικού και τα μέσα πυρασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τα παραπάνω:
Για τους πύργους ελέγχου (Π.Ε.Α.) το προσωπικό που υπηρετεί στα αεροδρόμια είναι:
– Στην Πάρο υπηρετεί ένας υπάλληλος μόνιμος και γίνονται μετακινήσεις. Απαιτούνται ωστόσο τρεις υπάλληλοι για τους χειμερινούς μήνες και πέντε τουλάχιστον για το καλοκαίρι.
– Στην Σύρο υπηρετεί ένας υπάλληλος ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερεις μόνιμοι υπάλληλοι για όλο το έτος. Επιπρόσθετα η Σύρος έχει το ελικόπτερο ΕΚΑΒ και έχει πολλές αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά.
– Στην Νάξο υπηρετούν δύο υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τρεις τους χειμερινούς μήνες και πέντε το εξάμηνο από Απρίλιο έως και Οκτώβρη.
– Στα Κύθηρα υπηρετούν δύο ενώ απαιτούνται τέσσερεις για το καλοκαίρι.
– Στο Καστελόριζο δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος και η υπηρεσία λειτουργεί μόνο με μετακίνηση ενός εργαζομένου.
– Στην Μήλο υπηρετούν δυο υπάλληλοι το καλοκαίρι ενώ απαιτούνται τέσσερεις
– Στην Ικαρία υπηρετεί ένας υπάλληλος και αυτός είναι υπό μετάταξη (δηλαδή θα φύγει). Απαιτούνται δυο τον χειμώνα και τέσσερεις του καλοκαιρινούς μήνες.
Σχετικά με την πυρασφάλεια:
– Στην Κάρπαθο αυτή την περίοδο υπηρετούν δυο πυροσβέστες με κατηγορία 6, που απαιτεί τουλάχιστον πέντε πυροσβέστες στη κάθε βάρδια.
– Στην Μήλο, στην Αστυπάλαια, στην Λέρο, στη Νάξο και στο Καστελόριζο υπηρετεί ένας πυροσβέστης με κατηγορία 4, παρόλο που χρειάζονται δυο πυροσβέστες σε κάθε βάρδια.
– Στην Κάλυμνο υπηρετούν δυο με κατηγορία 5 και απαιτούνται 3 στην κάθε βάρδια.
– Στην Πάρο υπηρετεί 1 με κατηγορία 5, ενώ απαιτούνται 3 σε κάθε βάρδια.

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που προβλέπεται είναι οι βάρδιες να καλύπτονται σε όλα τα αεροδρόμια τουλάχιστον με δυο πυροσβέστες καθημερινά και να υπάρχει μια βάρδια σε ετοιμότητα για έκτακτα, π.χ. ΕΚΑΒ.

Σε κάποια αεροδρόμια η εταιρείες άρχισαν να δρομολογούν μεγαλύτερα αεροσκάφη από τα μέχρι τώρα (π.χ. αντί ATR42 το ATR72) χωρίς να έχουν αλλάξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροδρομίων, π.χ. το μήκος του διαδρόμου, δημιουργώντας προβλήματα σε αρκετές πτήσεις που η προσγείωση και η απογείωση εξαρτάται από τον αέρα που έχει στα νησιά, ενώ το βάρος των αποσκευών παίζει κι αυτό τον ρόλο του όταν πρόκειται για τέτοιου είδους αεροσκάφη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η έκδοση διεθνούς αγγελίας προς τα πληρώματα αεροσκαφών ότι σε κάποια αεροδρόμια μπορεί να υπάρχουν ζώα (αμνοερίφια) στον διάδρομο αφού δεν υπάρχει περίφραξη. Αυτή την περίοδο είναι σε ισχύ στην Ικαρία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:
– Να στελεχωθούν πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου.
– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών.

Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 61 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*