Ερώτηση Καφούρου για τις επιπτώσεις λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε όμορες ιδιοκτησίες βιολογικής καλλιέργειας

fotovoltaika
Newsroom
10/07/2024 14:00
 
 
 

Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν εις βάρος των βιολογικών καλλιεργητών από τη λειτουργία όμορων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των ζιζανίων, ανέδειξε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόβλημα δημιουργείται επειδή τα φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ μικρότερη του ενός (1) MW εξαιρούνται από την τήρηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ).

Το γεγονός αυτό δύναται να οδηγήσει στην απώλεια της πιστοποίησης του βιολογικού καλλιεργητή με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και το αίτημα που κατατίθεται είναι, ειδικά στην περίπτωση που τα γήπεδα εγκατάστασης γειτνιάζουν με βιολογικές καλλιέργειες, να ακολουθούνται όσα ορίζει η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.3791/2013/Β΄104/24.01.2013), «Ο περιορισμός των ζιζανίων, όπου αυτό απαιτείται στους χώρους του έργου, να γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα ή με τη χρήση εγκεκριμένων βιοαποδομήσιμων ουσιών. Απαγορεύεται η χρήση ζιζανιοκτόνων χημικών παρασκευασμάτων».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του κ. Καφούρου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*