Με προεκλογικό «άρωμα» η ομιλία Συρμαλένιου στη Βουλή για τον «πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό» (video)

 
 
 

syrmalenios nikos boyli

Για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, με προοπτική σαφούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που ταυτόχρονα έχει και κοινωνικό πρόσημο, έκανε λόγο ο Ειδικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, «όλοι οι δείκτες μέχρι σήμερα (ρυθμός ανάπτυξης, μείωση ανεργίας, εξαγωγές, βιομηχανία, οικοδομική δραστηριότητα, επενδύσεις, καταθέσεις) επιβεβαιώνουν αυτή την αναπτυξιακή κατεύθυνση», με τη χώρα να «μπαίνει σε μια νέα πορεία» και να επιστρέφει βαθμιαία στην κανονικότητα, παρά το «ρευστό, διεθνές, οικονομικό περιβάλλον, που δυσκολεύει συνολικά την ανάκαμψη της».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, τα οποία – όπως είπε – έχουν ως εξής:
*Αποτελείται από ένα σενάριο βάσης, πάνω στο οποίο εφαρμόζονται οι προτιθέμενες, προτεινόμενες πολιτικές από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μπορέσει να φτάσει στο τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία μέσα στο Δεκέμβριο.
*Δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, χωρίς περικοπή των συντάξεων και ταυτόχρονα, εφαρμόζει και τα αντίμετρα, μέρος των οποίων έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται (π.χ. επιδότηση ενοικίου, σε βάθος τετραετίας).

 

Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και άλλες παροχές
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μέσα στο 2019 θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι α) η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10%, για το 2020 μεσοσταθμικά κατά 30%, ενώ για κάποιες κατηγορίες πολιτών η μείωση θα φτάσει το 50%, β) η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, γ) η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών και δ) η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ’ έτος.
Επίσης, θα προχωρήσει η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους προσλαμβανόμενους νέους κάτω των 25 ετών, η επιδότηση ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής με πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσληψη 3.000 υπαλλήλων.
Ακόμη, αυξάνονται οι επενδυτικές δαπάνες προς τους ΟΤΑ (λόγω της αυξανόμενης χρηματοροής από το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό και με τα Προγράμματα «Φιλόδημος»), αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καλύπτεται πλήρως το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά από 1/1/2019, ενώ υπάρχει αύξηση και της χρηματοδότησης για την Υγεία.

 

Επίθεση στην ΝΔ
Από την ομιλία του κ. Συρμαλένιου δεν έλειψε και η επίθεση προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για καταστροφολογία, αλλά και για αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που είχε θέσει ως κυβέρνηση. «Αφού απέτυχε, λοιπόν, σε όλους τους στόχους, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, ζητάει τώρα να την επαναφέρει πάλι ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση, για να κάνει τι» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ η αόριστη εξοικονόμηση πόρων που επικαλείται, θα προέλθει από την εφαρμογή ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος περικοπής μισθών και συντάξεων.
Καταλήγοντας, ο κ. Συρμαλένιος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να είναι κυβέρνηση της χώρας και την επόμενη φορά «παρά τα όσα η ΝΔ ονειρεύεται» και «θα καταρτίζει προϋπολογισμούς με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

https://www.youtube.com/watch?v=B_if-h6gW5E&feature=youtu.be

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*