Στη Σύρο Συρίγος και Συρμαλένιος: Επίσκεψη στο αεροδρόμιο και συμμετοχή στο συνέδριο για την ακτοπλοΐα

 
 
 

syrigos syrmalenios ergotaxio syros 1 2

Το εργοτάξιο του αεροδρομίου της Σύρου, όπου ξεκίνησε το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου επισκέφθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμάλενιος.

Οι δυο βουλευτές συνόδευαν τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο των εργασιών μαζί με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό. Για έργο «ζωτικής σημασίας για την έδρα του Νοτίου Αιγαίου, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και στη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών όχι μόνο προς Αθήνα αλλά και προς άλλες περιοχές» έκαναν λόγο οι κ.κ. Συρίγος και Συρμαλένιος.

syrigos syrmalenios ergotaxio syros 2 2

Επίσης, οι δυο βουλευτές παρέστησαν και στο ακτοπλοϊκό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κ. Σαντορινιού, του Γ.Γ. του υπουργείου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Τεμπονέρα και του συνόλου σχεδόν των δημάρχων, του περιφερειάρχη και συμβούλων και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης του Ν. Αιγαίου.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, οι δύο βουλευτές τοποθετήθηκαν συνοπτικά. Ο κ. Συρίγος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για τη συζήτηση του θέματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών: 1ον ότι αποτελεί γενική υπόθεση και όχι τοπική, 2ον ότι ο χαρακτήρας της ακτοπλοΐας ως δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να καθορίζει το πλαίσιο πρωτοβουλιών τόσο της διοίκησης, όσο και της αγοράς και 3ον ότι η ίδια η αγορά πρέπει να αποσαφηνίσει τι επιθυμεί και αν επιθυμεί να διέπεται η λειτουργία της από πλαίσιο και κανόνες. Τέλος, αναφέρθηκε στη συγκροτημένη πολιτική νησιωτικής πολιτικής που επιχειρεί η κυβέρνηση, αναφέροντας τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες (μεταφορικό ισοδύναμο, υδροπλάνα, δράσεις υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής).
Από την πλευρά του, ο κ. Συρμαλένιος επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά και θετικά βήματα στη διασύνδεση των νησιών, ωστόσο η διαβούλευση της αναμενόμενης μελέτης του Πολυτεχνείου για το ακτοπλοϊκό δίκτυο, στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της συγκοινωνίας των νησιών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον Πειραιά αλλά και τις άλλες περιοχές της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως είπε ο κ. Συρμαλένιος, προς αυτή την κατεύθυνση – και λόγω της έλλειψης πλοίων που μπορούν να καλύψουν όλες τις αναγκαίες συνδέσεις – θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ενός επιτελικού φορέα της ακτοπλοΐας με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που δεν θα υποκαθιστά το έργο των ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά για την κάλυψη των αναγκών που δεν καλύπτονται.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν συμψηφίζεται, ούτε συσχετίζεται με το μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ τώρα «στις νέες μεταμνημονιακές συνθήκες» θα πρέπει να διεκδικηθούν ξανά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, σε εναρμόνιση με ό,τι ισχύει και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*