Επίσκεψη Σκουρλέτη στη Σύρο – Στο στόχαστρο οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα της υγείας και την τοπική αυτοδιοίκηση

Newsroom
02/12/2019 22:59
 
 
 

 

Η απειλή ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων του Δημοσίου υπήρξε ο κεντρικός άξονας των απόψεων που διατύπωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε στη Σύρο.

Ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ερμούπολης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νίκο Λειβαδάρα και συζήτησαν για τα έργα που δρομολογηθεί μέσω του «ΦιλόΔημου», με τις υποδομές ύδρευσης να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο θετικός ρόλος του «ΦιλόΔημου» αναγνωρίστηκε και από τον κ. Λειβαδάρα, ενώ – από την πλευρά του – ο Γραμματέας της Κ.Ε. επέκρινε την κυβερνητική πολιτική κατάργησης του προγράμματος, το οποίο – όπως ανέφερε – «διακρίνεται για τη διαφάνεια, τις απλές διαδικασίες, την αξιοκρατία του, την κάλυψη σημαντικών αναγκών των Δήμων και τη διασφαλισμένη λειτουργία του σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων και την υποβολής των αιτήσεων».


«Το μεγάλο ερώτημα που αφορά όλη την Ελλάδα σχετίζεται με τα έργα του “ΦιλόΔημου” και την τύχη που θα έχουν μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος εμφανίζεται να ακυρώνει ένα πρωτόγνωρα θετικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επικαλούμενος μια πιθανολογούμενη, ψευδή τελικά, αδυναμία χρηματοδότησης των έργων. Η πολιτική του ΥΠ.ΕΣ. συνιστά έγκλημα σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπονομεύει συγκεκριμένα έργα υποδομών, αποσκοπώντας σε έναν νέο μηχανισμό χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για την πιθανότητα μεθόδευσης της ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, «την λειτουργία των οποίων εκσυγχρόνισε και στήριξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ μιλώντας και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δήμου, επεσήμανε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων, «παρά τη μεγάλη στήριξη επί ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό».

Συνάντηση με την Διοικήτρια του Γ.Ν. Σύρου και τους εργαζόμενους

Συνοδεία του βουλευτή Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου, του πρώην βουλευτή κ. Συρίγου και στελεχών του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, όπου είχε συναντήσεις με τη διοικήτρια Μαργαρίτα Μπουραντά και τον Σύλλογο των εργαζομένων.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τη κα Μπουραντά, ενημερώθηκε για τη δημιουργία της παιδιατρικής κλινικής, την ενίσχυση του εξοπλισμού του τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την ενίσχυση σε προσωπικό, «μια πορεία που ανακόπτεται από την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, καθώς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδοτήσεις ακυρώνονται προκειμένου να ενισχυθεί η εισβολή των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας», σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη.


Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τους εργαζομένους, οι οποίοι του περιέγραψαν τις μεγάλες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικά, τόσο η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, όσο και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας «που δρομολογήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνάντηση ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι, με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια – παρά τα προβλήματα – δικαιώθηκαν αγώνες 20ετίας, με έμφαση στο ζήτημα της νέας Μονάδας που ετοιμάζεται, η οποία βεβαίως απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς το υφιστάμενο ήδη καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να λειτουργούν όλα όπως πρέπει.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνθήκες που βιώσαμε και τις επιπτώσεις αυτών των καταστάσεων από το 2010, που τις υφιστάμεθα ακόμη και σήμερα και στην Υγεία, αλλά και συνολικά» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας με τους εργαζομένους και συνέχισε: «χάρηκα για τον σκεπτικισμό που εκφράσατε για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Πέρα από τα προβλήματα της κρίσης, έχουμε κι αυτά που προκύπτουν από μια λανθασμένη ιεράρχηση των πραγμάτων, μια διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της δημόσιας υγείας. Και φοβάμαι ότι, παρότι σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης τα πράγματα έχουν μπει σε έναν δρόμο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ότι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους».

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*