Άγριος καυγάς Βρούτση με Κατσώτη στη Βουλή

Newsroom
06/02/2020 20:49
 
 
 

 

Σφοδρή αντιπαράθεση, όπου ακούστηκαν μέχρι και εκφράσεις για «μαχαίρια, τσεκούρια, δρεπάνια», είχε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, η οποία όμως διευρύνθηκε στην εργατική πολιτική, το νέο ασφαλιστικό μέχρι και την απεργία που έχει οργανωθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Τα αίματα άναψαν όταν ο υπουργός Εργασίας επέκρινε τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη λέγοντάς του ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε κυβερνητική συμμαχία υπάρχει με τις μεγάλες επιχειρήσεις ενάντια στους εργαζόμενους, ούτε το υπουργείο ούτε και η κυβέρνηση στηρίζουν αντεργατικές συμπεριφορές, αλλά ούτε και επικρατεί μία χαοτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση παντού, όπως την περιγράφετε. Υπάρχουν νόμοι. Είμαστε μία ευνομούμενη χώρα, η δημοκρατία λειτουργεί…».

Αποκρούοντας ως ανεύθυνη την κριτική ότι δήθεν ο ίδιος η κυβέρνηση εκπροσωπούν τον ΣΕΒ, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «δική μας προτεραιότητα είναι να λειτουργούμε τον ονομαζόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους εσείς εμποδίσατε να υπάρχει εργατική εκπροσώπηση. Εμποδίσατε να γίνουν τα δημοκρατικά συνέδρια των εργαζομένων…».

Από εκεί και πέρα χάθηκε ο έλεγχος με σκληρές στιχομυθίες…

Όλοι οι οι διάλογοι

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: …και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συνομιλητών δεν υπάρχει η πλευρά της ΓΣΕΕ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε;

(Θόρυβος- Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εσείς «τι λέτε»!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ μη διακόπτετε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όπως εσείς απαντάτε, δεν έχετε το μονοπώλιο της αλήθειας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το κίνημα δεν αποδέχεται την παρέμβασή σας. Να συζητούν δηλαδή εργοδότες με εργοδότες; Ντροπή σας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Κύριε Κατσώτη, σας πονάει! Δεν θέλετε να υπάρχουν στο τραπέζι εργαζόμενοι!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ντροπή σας! Ντροπή σας!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Κατσώτη, σας παρακαλώ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το εργατικό κίνημα δεν δέχεται την παρέμβασή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Κατσώτη, αφήστε να ολοκληρώσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ για να συνεχίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Κατσώτη, δεν σας διέκοψε κανείς, σας παρακαλώ. Ο Υπουργός έχει τις απόψεις του. Όλοι κρινόμαστε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως και όλοι κρινόμαστε, κύριοι συνάδελφοι, αλλά η πολιτική του κ. Κατσώτη εμπόδισε να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Είναι προκλητικά αυτά που λέει, κύριε Πρόεδρε! Ενενήντα εννέα σελίδες έχει η δικαστική εξουσία με όλα αυτά που έχουν τεθεί από τα συνδικάτα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τι θέλετε να λέω αυτά που λέτε και να αποδέχομαι αυτά που λέτε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Όχι, λέτε αυτά που λένε οι βιομήχανοι!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Στην πολιτική τη δική σας και στο μυαλό το δικό σας δεν υπάρχει άλλη άποψη. Διεκδικείτε το μονοπώλιο της αλήθειας και της δημοκρατίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Στηρίζετε μόνο αυτούς που αποδέχονται την πολιτική σας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αν επικρατούσε η άποψή σας, κύριε Κατσώτη, το μέλλον των εργαζομένων θα ήταν η εξαθλίωση. Ευτυχώς που δεν επικρατούν οι απόψεις σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ενώ τώρα ζουν ευημερώς!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Πάω, λοιπόν, στην ουσία του ερωτήματος. Δυστυχώς, σήμερα επίσημα στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου δεν μπορεί να κάτσει η ΓΣΕΕ με τον επίσημο τρόπο, διότι θυμάστε τα γεγονότα και στην Καλαμάτα και στη Ρόδο…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Να διασφαλίσετε να μην κάνει απεργία η ΓΣΕΕ για να τους στηρίξετε. Μπράβο σας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεύτερον, ως προς το θέμα του ασφαλίστρου των εργαζομένων με εργόσημο, υπάρχει ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι το πρώτο νομοσχέδιο μετά από έντεκα χρόνια, η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που θα έχει αυξήσεις και καμία μείωση στις συντάξεις. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μετά από έντεκα χρόνια! Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η πρώτη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα δουν οι Έλληνες Βουλευτές και η ελληνική Πολιτεία στη Βουλή που θα συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη που θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070.

Άρα, λοιπόν, αυτά περί ταφόπλακες, πριόνια, μαχαίρια, που εκστομεί το ΚΚΕ, εντάξει, είναι μια φτηνή αντιπολιτευτική καραμέλα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά, δυστυχώς για εσάς, κύριε Κατσώτη, αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα καλό νομοσχέδιο, το οποίο έχουν αγκαλιάσει όλοι οι παραγωγικοί φορείς. Κάντε όσες απεργίες θέλετε. Κάντε διαδηλώσεις. Ο κόσμος είναι υπέρ του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διότι είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει αυξήσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για πρώτη φορά μετά τον καταστροφικό νόμο Κατρούγκαλου. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, το έχουν αγκαλιάσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εκατό δισ. ευρώ…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αυτή η ανεπίτρεπτη παρέμβασή σας, η ανεπίτρεπτη παρέμβαση του ΚΚΕ, υποδηλώνει….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, κύριε Κατσώτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Μπήκε στο ασφαλιστικό, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Αυτή την απάντηση δίνει ο κύριος Υπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Δεν απαντάει στην ερώτησή μου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Όλοι κρίνονται. Εντάξει. Θα το κρίνει ο λαός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η ανεπίτρεπτη παρέμβαση του κ. Κατσώτη αποδεικνύει και την αντιδημοκρατική του αντίληψη διότι έρχεται ο Υπουργός να του απαντήσει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ενώ εσείς δημοκρατική…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Με έχει διακόψει δέκα φορές. Θέλει να επιβάλει δικτατορικά την άποψή του. Γι’ αυτό είμαστε διαφορετικοί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: …

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως. Όταν εγώ μιλάω για το ασφαλιστικό που αναφέρατε, θα σας αφήσω εγώ να περάσει τα μαχαίρια και τα τσεκούρια και τα δρεπάνια; Είστε εκτός πραγματικότητας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Άλλοι είχαν τα τσεκούρια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Να σας πω, αυτός είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Μηχανισμοί της δεκαετίας του 1950, κύριε Πρόεδρε! Δεν απαντάει στην ερώτησή μου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Κατσώτη, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο διευρύνονται τα όρια και των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η διαδικασία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Στην ερώτηση θα απαντήσει;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Συνεχίζω, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν θα αφήσω αναπάντητη την πρόκληση περί ασφαλιστικού. Διότι όταν ζητάει ο συνάδελφος να απαντήσω και μου κάνει ερώτηση για το ασφαλιστικό, το οποίο το κατακρίνει με ψευδή επιχειρήματα, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στη Βουλή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Έκανα ερώτηση για το ασφαλιστικό;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Γιατί διακόπτεις;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ακούσατε εσείς ερώτηση για το ασφαλιστικό;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Είσαι απαράδεκτος!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εγώ είμαι απαράδεκτος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Δαβάκη, σας παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Διακόπτει συνέχεια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Εκείνος είναι ο ερωτών και απαντάει ο Υπουργός. Εσείς δεν νομιμοποιείστε. Σας παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Τότε να διακόπτει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δίνει απαντήσεις ο Υπουργός. Σας παρακαλώ πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Θα επαναλάβω πάλι κάτι, το οποίο είμαι υποχρεωμένος να κάνω: Αυτή την εικόνα, κύριοι συνάδελφοι, να έρχονται οι Υπουργοί να απαντούν τη βλέπουμε για πρώτη φορά με αυτή την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, ο κ. Κατσώτης δεν το σέβεται. Και ενώ κάνει ερώτηση, με διακόπτει δέκα φορές την ώρα που προσπαθώ να τοποθετηθώ και στην πρωτολογία μου και στη δευτερολογία μου. Αυτή είναι η δημοκρατική σας αντίληψη. Δεν είμαστε το ίδιο, κύριε Κατσώτη. Έχετε άλλα δημοκρατικά πρότυπα. Εγώ έχω άλλη αντίληψη. Εγώ με σεβασμό παρακολουθώ τις συζητήσεις. Σας άκουσα με σεβασμό. Δεν σας διέκοψα. Αλλά δεν μπορώ να μην απαντήσω στη λαιμητόμο-ασφαλιστικό που είπατε, στην ταφόπλακα που είπατε για το ασφαλιστικό. Εφόσον το θέτετε, θα πάρετε απάντηση. Λέω, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι ένα καινοτόμο ασφαλιστικό, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή μετά από έντεκα χρόνια, που θα φέρει αυξήσεις και καμία μείωση στις συντάξεις. Αυτό είναι το σημαντικό.

Πηγή: newsit.gr

(Visited 220 times, 1 visits today)