Άμεση ανάγκη η ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Newsroom
27/03/2020 12:57
 
 
 

 

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Δομών Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των Δομών Υγείας των νησιών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, το Κράτος, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, υποχρεούται και Συνταγματικά για τη λήψη ειδικών πρωτοβουλιών στήριξης των Κέντρων Υγείας των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της χώρας (Άρθρο 101, παρ.4). Ειδικά όμως στις νησιωτικές περιοχές επικρατεί έντονη ανασφάλεια λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικά στελέχη, είδη προστασίας και ενός οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του ιού.

Εκκληση τοπικών φορέων για στήριξη των νησιών

Πολλές επιστολές φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, κάνουν έκκληση τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στους επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την στήριξη των απομακρυσμένων δομών υγείας των νησιών. Συγκεκριμένα, υπομνήματα Δημάρχων και Ιατρικών Συλλόγων των νησιών, καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους λειτουργούς Υγείας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, την υποστελέχωση αυτών αλλά και την αδυναμία τοπικής εξέτασης δειγμάτων.

Περαιτέρω, έντονη είναι η ανησυχία των τοπικών φορέων για τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ σε περιπτώσεις όπου βρεθεί κρούσμα Covid- 19 σε νησί και χρειαστεί άμεση αεροδιακομιδή, με δεδομένο ότι λίγες έως ελάχιστες είναι οι νησιωτικές δομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό ή πιθανές επιπλοκές αυτού. Παράλληλα, τα νησιά τα οποία φιλοξενούν, πια, δυσανάλογο, της χωρητικότητας των ανάλογων δομών, αριθμό προσφύγων και μεταναστών, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τους, εκφράζουν έντονα διαβήματα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας αυτών, καθώς οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, πόσο, δε μάλλον, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Ζητούν απαντήσεις και ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών

Οι ερωτώντες βουλευτές, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης πρέπει να σχεδιάζεται συνολικά και ανταποκρινόμενη στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες όλων των περιοχών μιας χώρας και πως ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας οφείλει να περιλαμβάνει τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, ιδιαίτερα των νησιών, όπου δεν υφίστανται Δευτεροβάθμιες Δομές, ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών.

Πώς προτίθεται το Υπουργείο και ο ΕΟΔΥ να εντάξει τις Δομές Υγείας των νησιών, στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και σε τι ποσοστό πρόκειται να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας των νησιών από τις προλήψεις που σχεδιάζονται να γίνουν, πώς ενισχύονται οι τρόποι διακομιδής ασθενών από τα νησιά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, ποιά η πολιτική που ακολουθείται για την εξέταση δειγμάτων που χρειάζεται να γίνει σε πληθυσμό των νησιών και τέλος τι σε και σε ποιες ποσότητες υλικό προστατευτικών μέσων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κτλ) διοχετεύεται στις Δομές Υγείας των νησιών;

Οι νησιωτικές κοινωνίες αυτές τις ώρες βιώνουν μια διπλή ανασφάλεια: αυτή της χωρικής απομόνωσης και αυτή της πιθανότητας επέλασης του ιού. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να μην αισθανθεί κανείς νησιώτης ευάλωτος από την απουσία του Κράτους.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

(Visited 119 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*