Τηλεδιάσκεψη των 13 Περιφερειαρχών με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για το χρηματοδοτικό περιβάλλον της επόμενης ημέρας

Newsroom
28/04/2020 16:03
 
 
 

 

Tο χρηματοδοτικό περιβάλλον που θα μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται η χώρα, την επόμενη μέρα ήταν ο κυρίαρχο θέμα συζήτησης της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σε αυτήν συμμετείχαν ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος, ο Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφας, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Τσακίρης, καθώς και οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, ανάμεσά τους και ο κ. Χατζημάρκος.

Οι Περιφερειάρχες έθεσαν μια σειρά ζητημάτων, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, να καταστούν ικανά να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει, σε όλο τον κόσμο, η πανδημία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξετάσει τις ακόλουθες διαρθρωτικές αλλαγές:
*Την αύξηση των ορίων πληρωμών στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
*Την αλλαγή του Ν. 4412/2016, που αφορά στα δημόσια έργα, με αποκλειστικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού η γραφειοκρατία σήμερα οδηγεί σε μέσο όρο δημοπράτησης τον ενάμιση χρόνο (!), στερώντας από κάθε τόπο τη δυνατότητα να υλοποιεί τα έργα στο χρόνο που τα χρειάζεται, και
*Την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ούτως ώστε να γίνει πιο ευέλικτο ως εργαλείο χρηματοδότησης κρίσιμων έργων, ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία στενεύουν ακόμα περισσότερο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τα ήδη δοκιμασμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

«Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέα εργαλεία, έξυπνα και ευέλικτα. Δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε ανάκαμψη, όταν απαιτείται ενάμισης χρόνος για να δημοπρατηθεί ένα έργο. Μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για στήριξη της κοινωνίας και ανάκαμψη των οικονομιών μας. Οτιδήποτε λιγότερο, καθιστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση εντελώς παροπλισμένη, σε αυτή τη συγκυρία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, αναγνώρισαν τον πολύ θετικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων, χάρη στις οποίες είναι προφανές ότι η χώρα αναδεικνύεται νικητής με τις ελάχιστες δυνατές ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, εξέφρασαν τη βούληση οι Περιφέρειες και η Αυτοδιοίκηση συνολικά να αποκτήσουν έναν ακόμα πιο ισχυρό ρόλο στα πράγματα. Αναφορικά δε, με την αλλαγή του ν. 4412/2016, περί δημόσιων έργων, δήλωσαν πως εντός του Ιουνίου θα υπάρξουν οι αλλαγές αυτές που θα τον καταστήσουν λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο αποτελεσματικό.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.