Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των ενοικίων: «Χωρίς προστασία ιδιοκτήτες και ενοικιαστές»

Newsroom
11/05/2020 15:13
 
 
 

 

Για «πολιτικές του ποδαριού», «μέτρα εντάσεων και αντιδικιών» και «κουτσουρεμένες αποφάσεις», όσον αφορά στην μείωση των ενοικίων λόγω κορωνοϊού, κάνει λόγο ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο Νίκος Συρμαλένιος).

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αναβλητικότητα, κάτι που προσθέτει προβλήματα αντί να τα λύνει, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών αν προτίθεται να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση και στήριξη τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων, όσο και των ενοικιαστών.

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Μείωση των ενοικίων – Χωρίς προστασία ιδιοκτήτες και ενοικιαστές»

Με την υγειονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα και την επερχόμενη ύφεση προ των πυλών, πληθαίνουν τα φαινόμενα οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών και μη δυνατότητας ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης. Τα άτολμα κυβερνητικά μέτρα και οι αναβλητικές εξαγγελίες των Υπουργών σε συνδυασμό με διαρροές «προθέσεων» κυβερνητικών κύκλων, αντί να δώσουν λύσεις περιπλέκουν τα πράγματα.

Στο θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση άφησε τους πολίτες να βιώνουν το τρομακτικό στρες της ανασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας και μόλις τις τελευταίες ημέρες λήξης της περιόδου προστασίας πήρε μια «κουτσουρεμένη» απόφαση και μετέθεσε το πρόβλημα με μια παράταση λίγων μηνών. Με τον ίδιο τρόπο, έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο αλαλούμ στο χώρο των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» περιελάμβανε την πλήρη κάλυψη των εισοδημάτων μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της πληρωμής τυχόν ενοικίων στο ακέραιο.

Το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τα ακίνητα που μισθώνονται από πληττόμενες επιχειρήσεις και από εργαζόμενους σε αυτές και οι αόριστες εξαγγελίες περί θέσπισης ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο απώτερο μέλλον, έχει επιφέρει προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και πρωτόγνωρες καταστάσεις στις περιπτώσεις κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χώρων.

Όπως καταγγέλλουν ενοικιαστές, δέχονται απειλές εξώσεων εκ μέρους ιδιοκτητών, προκειμένου να μην κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας.

Όπως καταγγέλλουν ιδιοκτήτες, η αοριστία στον τρόπο τεκμηρίωσης του δικαιώματος μείωσης ενοικίου, οδηγεί εκτός από την οικονομική επιβάρυνση τους στην αβεβαιότητα μελλοντικής απόδειξης της μείωσης του εισπραχθέντος μισθώματος. Χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της «100.000 αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και περικόπτουν αυθαίρετα και παράνομα τα μισθώματα, αποστερώντας τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα και κάθε ελπίδα ελάφρυνσης».

Μέτρα που διαφημίζονται σαν ανακουφιστικά των πολιτών, αποδεικνύονται μέτρα εντάσεων και αντιδικιών, πολιτικές του ποδαριού, με τη βοήθεια της επικοινωνιακής φούσκας φαντάζουν σαν βοηθήματα και λύσεις, ενώ στην πραγματικότητα ο κυβερνητικός «σχεδιασμός» ορίζεται από την παροιμία «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» και γίνεται κυριολεκτικά στην πλάτη των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με την ανακοίνωση της μείωσης των ενοικίων λόγω κορωνοϊού, οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν χωρίς καμία στήριξη και χωρίς καμία πρόβλεψη να μετατρέψουν τους μικρομεσαίους και χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες ακινήτων σε αποκλειστικούς χρηματοδότες της οικονομικής ελάφρυνσης των ενοικιαστών.

Η αγορά πλέον βοά για τις διαμάχες που έχουν προκύψει μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, από περιπτώσεις που ακόμα και το 60 % του μισθώματος δεν καταβάλλεται, από περιπτώσεις που δεν ξεκαθαρίζεται ο υπολογισμός της μείωσης όταν ο ένας σύζυγος εργάζεται και ό άλλος βρίσκεται σε αναστολή συμβάσεως εργασίας, από περιπτώσεις του υπολογισμού εκπτώσεων σε φοιτητικές κατοικίες.

Από περιπτώσεις όπου προσπαθώντας να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα ιδιοκτήτες απαιτούν αυξημένα ενοίκια και αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, η έξωση είναι η μόνιμη απειλή αφού θεωρείται το συμβόλαιο λήξαν.

Τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θ. Σκυλακάκη που μιλούσε περί μη επέκτασης του μέτρου μείωσης των ενοικίων πέραν του Απριλίου, ακολούθησε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών περί παράτασης για τον μήνα Μάιο, καταδεικνύοντας την απόλυτη ασυνεννοησία και ταραχή του διαφημισμένου επιτελικού κράτους. Η απόφαση βέβαια, που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων της χώρας δεν συνοδεύτηκε με μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα σειρά διαμαρτυριών από τη μεριά τους με δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις σε ενημερωτικά μέσα.

Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβεί στην πλήρη κάλυψη των εισοδημάτων μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων (το 76%) δηλώνει ετήσιο εισόδημα από τα ενοίκια μικρότερο των 5.000€ προ φορολόγησης, που σημαίνει ότι περίπου 350€ είναι το μηνιαίο καθαρό εισόδημα

Επειδή την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων αποτελούν μικρομεσαία και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, που καλύπτουν με το μίσθωμα που εισπράττουν τις βασικές τους ανάγκες και προϋπάρχοντα χρέη, όπως και η υπόλοιπη εισοδηματική τάξη τους στην ελληνική κοινωνία,

Επειδή το χαρακτηριστικό «βλέποντας και κάνοντας» της κυβερνητικής πολιτικής και η αναβλητικότητα αποφάσεων, ιδίως σε περιόδους κρίσης, προσθέτει προβλήματα αντί να τα λύνει

Επειδή η χρηματοδότηση των μέτρων με τα «λεφτά των άλλων» εμφανίζεται σαν εξάσκηση οικονομικής πολιτική

Επειδή απαιτείται άμεσα η ελάφρυνση των μικρομεσαίων και χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν πληγεί από την κρίση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

*προτίθεται να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση και στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδηματικού χαρακτήρα;

*προτίθεται να ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους και χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες ακινήτων αντίστοιχες με τα μειωμένα μισθώματα που εισπράττουν;

*πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τις εκβιαστικές συμπεριφορές μερίδας ιδιοκτητών που απειλούν τους ενοικιαστές τους σε περίπτωση καταβολής μειωμένου ενοικίου;

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*