Ν. Συρμαλένιος: «Νομοσχέδιο – έγκλημα ακυρώνει πλήρως το ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων»

Άκης Αξαόπουλος
09/10/2020 15:39
 
 
 

 

Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει πλήρως το ρόλο των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων και απαξιώνει ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ήθελαν να εκλέξουν τους δικούς τους ανθρώπους μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες, που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με κόμματα.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίου για αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία ξαναδημιουργεί το δημαρχοκεντρικό, περιφερειαρχοκεντρικό κράτος μέσα από τη λογική αυτή και ακυρώνει την όποια πρωτοβουλία υπάρχει στην τοπική κοινωνία. Με τη δημιουργία των αναπτυξιακών οργανισμών που έχουν τη μορφή ανωνύμων εταιρειών η κυβέρνηση δημιουργεί ένα υποκατάστατο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιλέγοντας να μην ενισχύσον ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, η χθεσινή μέρα υπήρξε μια ιστορική μέρα, με μια ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου. Μετά από πεντέμισι χρόνια και μετά από επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατέληξε σε αυτή την απόφαση, η οποία δικαιώνει το αντιφασιστικό κίνημα, δικαιώνει τη Μάγδα Φύσσα, δικαιώνει τη θυσία του Παύλου Φύσσα και μας βάζει μπροστά σε καθήκοντα να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού μέχρι τέλους, να εξαλειφθούν από παντού οι εστίες που αναπαράγουν αυτό το αυγό του φιδιού.

Και εδώ θέλω να πω μια κουβέντα, ότι όλοι πρέπει να αναστοχαστούμε και ιδιαίτερα τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η Νέα Δημοκρατία και το τότε ΠΑΣΟΚ, που το 2010 έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία, που δημιούργησαν μια τεράστια φτωχοποίηση στον ελληνικό λαό, που δημιούργησαν μια ανεργία της τάξης του 27-28%, που δημιούργησαν απελπισμένους ανθρώπους και τους εξώθησαν, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το ομογάλακτό τους κόμμα, οι ομόλογοί τους, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξώθησε τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως πειραματόζωο, μέσα στα μνημόνια. Μέσα από εκεί δημιουργήθηκε η μήτρα για να αναπαραχθούν οι εστίες του φασισμού και του ναζισμού. Σταματάω εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Δεύτερο ζήτημα, για το νομοσχέδιο. Δεν θα ασχοληθώ με το Α΄ Κεφάλαιο για την ιθαγένεια. θεωρώ ότι αυστηροποιεί τους όρους απόδοσης της ιθαγένειας και τους αυστηροποιεί, διότι συνάδει με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας: Ξενοφοβία και υποβόσκων ρατσισμός. Διότι αυτό ακριβώς χαϊδεύει τα αντανακλαστικά του συντηρητικού κόσμου στον οποίο απευθύνεται. Γι’ αυτό ακριβώς αυστηροποιεί τα κριτήρια.

Τρίτο θέμα:

Ασφυκτικός έλεγχος και κομματικό κράτος. Και στις διοικήσεις των νομικών προσώπων -πρόεδροι, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι κ.λπ.- και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα πω μετά, σε όλο του το μεγαλείο το επιτελικό κομματικό κράτος θέλει να ασκήσει παντού τον ασφυκτικό έλεγχο. Τι κάνει; Αφού έχει καταργήσει το μητρώο των στελεχών, μας κατηγορήσατε επί πολλά χρόνια ότι δημιουργήσαμε εμείς κομματικό κράτος.

Σας θυμίζω μόνο ότι ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, ο Νίκος Βούτσης, για να μην κατηγορηθούμε, διόρισε συντονιστές των Αποκεντρωμένων τους παλαιότερους σε υπηρεσία υπαλλήλους και ακόμα σήμερα έχουν διατηρηθεί στις θέσεις τους κατά 80% με 90% οι γενικοί διευθυντές που διόρισε η Κυβέρνηση Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2014. Για ποιο κομματικό κράτος μας κατηγορείτε, λοιπόν; Θα διορίσετε αυτούς με μια πενταμελή επιτροπή, την οποία ελέγχετε με τρία μέλη και με μοριοδότηση που αποτελεί το 50% των κριτηρίων μέσα από συνέντευξη, δηλαδή μέσα από αυτούς που θα συνεντευξιαστούν με δικούς σας ανθρώπους.

Τέταρτο ζήτημα: Στην τοπική αυτοδιοίκηση έγκλημα μεγάλο η κατάργηση του Νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ.

Είναι, λοιπόν, έγκλημα μεγάλο, διότι ακυρώνει πλήρως τις λειτουργίες των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων και απαξιώνει ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ήθελαν να εκλέξουν τους δικούς τους ανθρώπους μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες, που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με κόμματα.

Σκεφτείτε το πολύ καλά. Δημιουργήσατε ξανά το δημαρχοκεντρικό, περιφερειαρχοκεντρικό κράτος μέσα από τη λογική αυτή και ακυρώνετε την όποια πρωτοβουλία υπάρχει στην τοπική κοινωνία. Ενισχύετε την οικονομική επιτροπή -για τον εκάστοτε δήμαρχο και ειδικά τώρα που έχετε την τεράστια πλειοψηφία των πολιτικά προσκείμενων προς εσάς- ακόμα και στον προγραμματισμό των ετήσιων προσλήψεων.

Αναπτυξιακοί οργανισμοί, ανώνυμες εταιρείες: Τι φτιάχνετε, κύριε Υπουργέ; Φτιάχνετε ένα υποκατάστατο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί δεν ενισχύετε την τοπική αυτοδιοίκηση ευθέως; Προκηρύξτε διαγωνισμούς. Δεν έχετε τώρα ούτε μνημόνια, ούτε σύμφωνα δημοσιονομικής σταθερότητας, ούτε πλεονάσματα, ούτε καμία υποχρέωση, ούτε το 2020, ούτε το 2021.

Προκηρύξτε, λοιπόν, κάποιες χιλιάδες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, να πάνε μηχανικοί, να πάνε γεωπόνοι, να πάνε τεχνικοί, να πάνε διοικητικοί υπάλληλοι, να πάνε κτηνίατροι, να πάνε οι πάντες και αφήστε το να φτιάχνουμε ανώνυμες εταιρείες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί τους φτιάχνετε αυτούς; Για να βοηθήσουν, λέει, την τοπική αυτοδιοίκηση. Και γιατί δεν τη βοηθάτε ευθέως, άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση; Θέλει υποκατάστατο η τοπική αυτοδιοίκηση;

Υπηρεσίες δόμησης, πολεοδομίες. Μιλάτε -και το βλέπουμε εμείς θετικά στα νησιά- για δημιουργία τμημάτων με πέντε μηχανικούς, κατ’ αρχάς. Μιλάω για τα νησιά, δεν μιλάω για τους μεγάλους δήμους, όπου εκεί υπάρχει άλλο πρόβλημα.

Εμείς, στις Κυκλάδες, στα περισσότερα νησιά δεν έχουμε κανέναν ή έναν που είναι στην Πολεοδομία και έχει και τέσσερα νησιά, έχει και πέντε νησιά. Επομένως, ως «Μάννα εξ ουρανού» θα δούμε, αν δημιουργηθεί ομάδα πέντε ανθρώπων.

Όμως, στην πραγματικότητα εδώ τα λέτε όλα. Λέτε ότι φτιάχνουμε αυτά σαν τμήμα, αλλά, αν δεν υπάρχουν υπάλληλοι, φτιάχνουμε διαδημοτικές συνεργασίες. Δηλαδή, καταλήγουμε στο σημερινό μοντέλο, όπου επειδή δεν υπάρχει πολεοδόμος, παραδείγματος χάριν, στη Μύκονο, βάζουμε της Σύρου να ελέγχει τη Μύκονο.

Λοιπόν, αποφασίστε: Θα τις στελεχώσετε, ναι ή όχι, τις πολεοδομίες; Αυτό είναι το ερώτημα.

Δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες. Ξέρετε ότι τους πληρώνετε τις δαπάνες τους τουλάχιστον μετά από έξι μήνες; Ξέρετε ότι εκεί η μετακίνηση δεν σημαίνει υποχρεωτικά μια διανυκτέρευση; Διότι για να πάει από τη Σύρο στην Κέα, θα περιμένει δυο ή τρεις μέρες να έρθει το επόμενο πλοίο να γυρίσει στη Σύρο. Το ξέρετε αυτό; Και πώς πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι με τα ίδια κριτήρια με αυτούς που πληρώνονται στην ηπειρωτική χώρα; Να μας απαντήσετε. Το ζητάει επανειλημμένως ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες.

Τέλος, το άρθρο 46 μας το παρουσιάζετε σαν κανένα μεγάλο επίτευγμα, ότι οι ΟΤΑ μπορούν να δίνουν σίτιση και στέγαση στους δημόσιους υπαλλήλους.

Σας πληροφορώ ότι αυτό έχει ψηφιστεί με τον ν. 4483 του 2017 και με τον ν. 4512 του 2018. Τι προσθέτετε; Τους αποσπασμένους στους δήμους και σε κάποιους υπηρεσίες.

Κάνετε καλά, αλλά όχι να μας το παρουσιάσετε και ως το επίτευγμα των επιτευγμάτων ότι δίνεται στήριξη τα νησιά μέσα από αυτή τη διαδικασία.

(Visited 59 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*