Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Το χειρότερο δεκάμηνο για την απασχόληση»

Newsroom
11/11/2020 1:08
 
 
 

Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Υπουργός Εργασίας περί θωράκισης, από την κυβέρνηση, της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, έδωσε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επικαλούμενη κι εκείνη με τη σειρά της στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» Οκτωβρίου και την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ Αυγούστου 2020, η κα Ξενογιαννακοπούλου κατέκρινε τους πανηγυρισμούς του κ. Βρούτση, κάνοντας λόγο για μια «ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα», χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ύφεση, η ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και η φτώχεια.

Αναλυτικά, η δήλωση της:

Προκαλεί απορία για ποιο λόγο πανηγυρίζει ο Υπουργός Εργασίας σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ».

Μήπως επειδή κατά το μήνα Οκτώβριο 2020 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 33.356 θέσεις εργασίας;

Μήπως για τις λιγότερες κατά 120.820 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος;

Μήπως επειδή το συνολικό ισοζύγιο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, όχι μόνο είναι κατά 26% χειρότερο από το ισοζύγιο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, αλλά είναι και το χειρότερο ισοζύγιο των τελευταίων ετών;

Αναφορικά με τα στοιχεία του Αυγούστου που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας επίσης δεν χωρούν πανηγυρισμοί τη στιγμή που οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 2,5% (99.346 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Επιπλέον, μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί και να προβληματίζεται ο Υπουργός Εργασίας με την αύξηση της «κρυφής ανεργίας» κατά 91.369 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, που έχει αυξηθεί κατά 2,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, δεν περιλαμβάνεται καν στατιστικά στην έννοια της ανεργίας.

Εξάλλου, τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ για τον φετινό Σεπτέμβριο δυστυχώς αποτυπώνουν τη δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 1.030.411 σε σχέση με 913.282 του Σεπτεμβρίου του 2019, αύξηση δηλαδή 12,83%, εκ των οποίων το 64,14% είναι γυναίκες.

Σε αυτήν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της συνεχίζει να τροφοδοτεί την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και την φτώχεια. Όχι μόνο αρνείται με ιδεοληψία να στηρίξει με τα αναγκαία μέτρα την πραγματική οικονομία, τους εργαζομένους και τους κοινωνικά ευάλωτους, αλλά απεργάζεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, lockdown και κοινωνικής ανασφάλειας την περαιτέρω επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

(πηγή φωτό: ethnos.gr)

(Visited 31 times, 1 visits today)