Προϋπολογισμός 2021: Μειωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ

Newsroom
30/11/2020 16:06
 
 
 

Μειωμένες κατά 214 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ στον προϋπολογισμό του 2021, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Σε κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης κάνουν λόγο “για συρρίκνωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ”, η οποία σε συνδυασμό “με την πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια” φανερώνουν την “συνολική αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της”.

Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης με τίτλο “Ο προϋπολογισμός του 2021 υποβαθμίζει τους ΟΤΑ στη πράξη” έχει ως εξής:

Στον προϋπολογισμό του 2021 οι Κρατικές Επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 214 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται:

*Το ποσοστό από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που δικαιούνται οι ΟΤΑ βάσει του Ν. 3852/2010.

*Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα εμφανιστούν εντός του 2021 και για τις οποίες δεν γίνεται καμιά νύξη στον προϋπολογισμό.

*Οι αυξημένες δαπάνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ για την αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (αυξημένα ωράρια σχολικών καθαριστριών, υπαλλήλων καθαριότητας, αυξημένες δαπάνες προμήθειας ειδών).

Εξαιρετικά χαμηλό το εθνικό σκέλος των ΠΔΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να κάνει αρνητικό ρεκόρ στη διάθεση πόρων για δημόσιες επενδύσεις την περίοδο που όλες οι χώρες καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις που δημιουργούν η υγειονομική και η επαγόμενη οικονομική κρίση.

Οι προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων των ΟΤΑ το 2021 είναι έωλες και ανεδαφικές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα μαύρη τρύπα στα ήδη καθημαγμένα ταμεία των δήμων.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε συρρίκνωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Εάν το γεγονός αυτό συνδυαστεί με τη θεσμική ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης με την πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια κατά παράβαση του Συντάγματος και του Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας, προκύπτει αβίαστα η συνολική αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της.

Αναβάθμιση στα λόγια, υπονόμευση και υποβάθμιση στις πράξεις.

(φωτό: aftodioikisi.gr)

(Visited 48 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.