Επίθεση Ξενογιαννακοπούλου σε Βρούτση: «Επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους για άλλη μια φορά»

Newsroom
03/12/2020 11:07
  •  
  •  
  •  

Την άποψη ότι ο τωρινός Υπουργός Εργασίας επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, αντί να απολογηθεί για την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, εξέφρασε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε δήλωσή της σχετικά με την έκτακτηενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους, η κα Ξενογιαννακοπούλου αντικρούει τον ισχυρισμό του κ. Βρούτση περί επίλυση προβλημάτων και εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ακόμη ότι άργησε ενάμιση χρόνο να διορθώσει την «κατάφωρη αδικία» και να προχωρήσει στην καταβολή των ποσών που δικαιούταν σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που δεν είχαν λάβει οριστική ή προσωρινή σύνταξη.

Αναλυτικά, η δήλωση της κας Ξενογιαννακοπούλού:

Ο κ. Βρούτσης διατυμπανίζει ότι κατέβαλε έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους, επιλύοντας, όπως αναφέρει, προβλήματα και εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Αυτό βέβαια που δεν αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας αφορά στη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε και κατέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1.

Στο συγκεκριμένο νόμο, με βάση τη μηνιαία σύνταξη, δόθηκε στους συνταξιούχους ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ (το οποίο θα δινόταν κάθε Μάιο). Μάλιστα, για όσους λάμβαναν σύνταξη έως 500 ευρώ, δόθηκε το ακριβές ποσό μιας ολόκληρης σύνταξης, στηρίζοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στον τότε νόμο υπήρχε ο όρος ότι η 13η σύνταξη, με αυτή τη μορφή και με βελτιώσεις, επρόκειτο να χορηγείται κάθε έτος. Μάλιστα, ενώ το άρθρο αυτό το υπερψήφισε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση, το κατήργησε μόλις έγινε κυβέρνηση, στερώντας από τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά τη 13η σύνταξη.

Ο Υπουργός Εργασίας, παρά τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τις συνεχείς αναφορές του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, επέμενε επί ενάμισι χρόνο να μην διορθώνει την κατάφωρη αδικία απέναντι σε 113.017 δικαιούχους, οι οποίοι, ενώ είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως την 1η Μαΐου 2019, δεν είχαν λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή οριστική ή προσωρινή σύνταξη, και λόγω των εκλογών δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί λοιπόν ο κ. Βρούτσης να απολογηθεί για την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, αλλά και για την καθυστέρηση περίπου 1,5 χρόνου της καταβολής των ποσών που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι επιχειρεί, για άλλη μία φορά, να τους εξαπατήσει.

(Visited 68 times, 1 visits today)