Την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
03/12/2020 12:51
 
 
 

Να εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα στα σούπερ μάρκετ ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού σε εργαζόμενους και πολίτες, ζήτησαν – μέσω ερώτησης που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας – 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν τα σούπερ μάρκετ ως «υγειονομικό κίνδυνο» για εργαζόμενους και πολίτες, ενώ ταυτόχρονα επισήμαναν την έλλειψη τήρησης ειδικών πρωτοκόλλων σε καταστήματα και αποθήκες υπεραγορών, καθώς και την έλλειψη στοιχείων αναφορικά με τη διενέργεια απολυμάνσεων στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και την διενέργεια προληπτικών τεστ κορωνοϊού στους εργαζόμενους.

Μία ακόμη παράμετρο που έθιξαν ήταν και η «απροθυμία» των σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν σε επιπλέον προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και – σε πολλές περιπτώσεις – χωρίς ρεπό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ενώ ήδη βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα σε lockdown, τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προβλεπόμενα. Η προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων αποδεικνύεται και στους χώρους διανομής τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σούπερ μάρκετ αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσους και για τους πολίτες. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκαν δεκάδες κρούσματα εργαζόμενων σε επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα σημείωσαν την απόκρυψη κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν σε καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός της επιχείρησης.

Παράλληλα, σημειώνουν την έλλειψη τήρησης ειδικών πρωτοκόλλων σε καταστήματα και αποθήκες των σούπερ μάρκετ, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για χώρους χωρίς παράθυρα, με ελλιπή εξαερισμό σε πολλές περιπτώσεις, το οποίο επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση. Ερωτηματικό παραμένει και η διενέργεια απολυμάνσεων σε καταστήματα και αποθήκες, καθώς και η συχνότητα αυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση και διασπορά του κορωνοϊού. Επιπλέον, ειδική αναφορά για του χώρους των σούπερ μάρκετ και τη διασπορά του ιού σε αυτά, έχει γίνει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν τηρούνται ούτε τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και δεν διενεργούνται προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους εργαζόμενους, όπως θα όφειλε να γίνει σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο.

Τα σούπερ μάρκετ είναι από τους κλάδους που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία. Παρόλο αυτά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, εξ αιτίας και της απουσίας εργαζομένων, που είτε βρίσκονται σε καραντίνα είτε έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες για διανομές κατ’ οίκον, μέτρο το οποίο θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων.

Επειδή το εθνικό σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του,

Επειδή η ελληνική κοινωνία αγωνιά καθημερινά για την πορεία της πανδημίας,

Επειδή τα σούπερ μάρκετ αποτελούν χώρο εργασίας χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια,

Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τα επισκέπτεται για τις αναγκαίες αγορές τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα που ισχύουν για όλους του κλειστούς χώρους στα σούπερ μάρκετ; Ποιες οι προβλέψεις για τις αποστάσεις και τον επαρκή αερισμό των χώρων;

2.Ποια είναι τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται στα super market και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Έχουν ενημερωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα πρωτόκολλα αυτά; Παρατηρούνται παραβάσεις και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές;

3.Ισχύει ότι αποκρύπτονται κρούσματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις super market θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και πολίτες;

4.Διενεργούνται test στους εργαζόμενους στα super market κι αν ναι κάθε πότε; Αν όχι, προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό σχεδιασμό προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών;

5.Σε τι βαθμό εφαρμόζεται σήμερα η διανομή κατ’ οίκον από τα super market; Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το μέτρο αυτό;

(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*