Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στο Naxostimes: «Προσπαθώ να είμαι η “φωνή” των συμπολιτών μου»

Newsroom
27/02/2021 23:33
 
 
 

 

Με σχεδόν 1.000 γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις στο ενεργητικό της, η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα δεν ασχολείται μόνο με θέματα της εκλογικής της περιφέρειας, αλλά ενδιαφέρεται να προβάλλει και ζητήματα άλλων περιφερειών προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Μπακαδήμα έχει αναδείξει θέματα και από τις Κυκλάδες (όπως το θέμα της παιδικής χαράς στο άλσος της Έλλης, προβλήματα στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Νάξο, των καθαριστριών στο νοσοκομείο Νάξου κ.ά. που μάλιστα είχε φέρει στο προσκήνιο το naxostimes.gr), καθώς στόχος της είναι να γίνει η «φωνή» των συμπολιτών της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη της στο naxostimes.gr, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 σχολίασε, επίσης τον – εκτός σειράς – εμβολιασμό του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε πάνω ή κάτι διαφορετικό από τους συμπολίτες μας», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο ρυθμός εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικός, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέψει την σύντομη επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Όσον αφορά στο, μέχρι τώρα, έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κα Μπακαδήμα υποστήριξε ότι ακολουθεί μια πολιτική που δεν παρεκκλίνει από την ιδεολογία της και ταυτόχρονα έχει ως βασικό της μέλημα την καταστολή. Από την άλλη, εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το δικό της κόμμα, για το οποίο τόνισε πως με το πείσμα και την όρεξη που διακρίνει τα στελέχη του, θα έχει έντονη παρουσία εντός και εκτός Βουλής.

Naxostimes: Κυρία Μπακαδήμα, αν και βουλευτής Πειραιά, έχετε μια πλούσια δραστηριότητα σε ό,τι αφορά θέματα των νησιών των Κυκλάδων. Πώς προκύπτει αυτό;

Φ.Μ.: Το ΜέΡΑ25 κατέβηκε στις εκλογές με το πρόταγμα πως «αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή». Αυτός είναι και ο στόχος όλων μας, όχι μόνο δικός μου, αλλά και των υπόλοιπων συνοδοιπόρων.
Γι’ αυτό και πέρα από την περιφέρεια εκλογής μου, προσπαθώ να είμαι η «φωνή» στην κεντρική πολιτική σκηνή των συμπολιτών μας που κατοικούν σε άλλες περιφέρειες.
Σε αυτή την προσπάθεια οφείλεται η δραστηριότητα μου σε θέματα που αφορούν τις Κυκλάδες. Με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη συνοδοιπόρων του ΜέΡΑ25 που προέρχονται και κατοικούν στις Κυκλάδες, με την αρωγή των τοπικών και περιφερειακών μας ομάδων, μπορώ να αντλώ θεματολογία και να ασχολούμαι με θέματα εκτός της Β’ Πειραιά.

Naxostimes: Είστε ικανοποιημένη από λύσεις που δόθηκαν μετά από δικές σας παρεμβάσεις;

Φ.Μ.: Ας είμαστε ειλικρινείς, οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων έχουν δικαίωμα παρέμβασης, με ομιλίες, συνεντεύξεις και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μέσω του τελευταίου έχω καταθέσει έως τώρα σχεδόν 1.000 γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις.
Θα ήθελα να έχουν λυθεί τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί, παρόλα αυτά για ορισμένα έχει βρεθεί λύση, γεγονός που με χαροποιεί. Ως παραδείγματα, ενδεικτικά, θα αναφέρω το θέμα της παιδικής χαράς στο άλσος της Έλλης κι αυτό του μητρογονικού σπιτιού του Μανώλη Γλέζου στην Μάρπησσα.
Φυσικά, σε ό,τι αφορά τα θέματα για τα οποία τα αρμόδια Υπουργεία επέλεξαν να μην απαντήσουν ή να απαντήσουν με γενικολογίες και αοριστολογίες, πάντοτε τα επαναφέρω και θα τα επαναφέρω έως ότου λάβουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Naxostimes: Η παράταξη σας πρόσφατα έκανε παρέμβαση στο θέμα που προέκυψε με τον εμβολιασμό του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου. Ο ίδιος, όμως, απάντησε ότι είναι ψεύδη τα όσα δημοσιεύτηκαν για τον εμβολιασμό του στη Χάλκη, ότι δε στέρησε από κανέναν το εμβόλιο και ότι αν δεν το χρησιμοποιούσε ο ίδιος θα κατέληγε στα απορρίμματα.

Φ.Μ.: Δυστυχώς ο κ. Χατζημάρκος δεν είναι ο πρώτος που εμβολιάζεται κατά παρέκκλιση. Όλοι θυμόμαστε, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, στελέχη της ΝΔ να τρέχουν να εμβολιαστούν, στερώντας τα εμβόλια από τους υγειονομικούς. Όπως θυμόμαστε, επίσης, την καρατόμηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας από τον Υπουργό μετά από τέτοιους εμβολιασμούς.
Αν ο κ. Χατζημάρκος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν στέρησε από κανέναν το εμβόλιο, ο εμβολιασμός του ήταν έκτακτος στο πλαίσιο επίσκεψης κι αν εκείνος δεν το χρησιμοποιούσε θα κατέληγε στα σκουπίδια, τότε θα πρέπει να απαντήσει για ποιον λόγο το όνομα του βρέθηκε σε νέα χειρόγραφη λίστα που δόθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο. Για ποιον λόγο χρειάστηκε να προστεθεί, αν ήταν κάτι έκτακτο; Επίσης, θα πρέπει να απαντήσει, θεωρώ, στους 2 ηλικιωμένους συμπολίτες μας στη Χάλκη, οι οποίοι, όπως έμαθα, πήγαν για να εμβολιαστούν και ενημερώθηκαν πως τα εμβόλια δεν έφτασαν.
Σε μια τέτοια περίοδο, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λ.χ. νεφροπαθείς, που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται και όταν οι εμβολιασμοί γίνονται με αργό ρυθμό, τότε είναι το λιγότερο υποκριτικό άνθρωποι που κατέχουμε αξιώματα και είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο να χρησιμοποιούμε τεχνάσματα για να δικαιολογήσουμε τέτοιες πράξεις.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως εκπροσωπούμε τους συμπολίτες μας, αλλά δεν είμαστε πάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτούς. Σε περίπτωση ύπαρξης νοσήματος που θα αιτιολογούσε τον εμβολιασμό, ίσως και να ήταν κατανοητή μια τέτοια πράξη, αλλιώς είναι μόνο κατακριτέα.

Naxostimes: Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχετικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα και ειδικότερα στα νησιά; Ρωτάω γιατί, στις Κυκλάδες, παρατηρούνται κενά σε σχέση με άλλες περιοχές.

Φ.Μ.: Δυστυχώς, η εικόνα σχετικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας δεν είναι καλή. Όταν θα έπρεπε ήδη να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά, την ώρα που άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους.
Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, πολύ φοβάμαι πως θα αργήσει πάρα πολύ η κατάκτηση ενός ποσοστού εμβολιασμένων που θα επέτρεπε την σταδιακή επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα.
Εξαρχής είχαμε, ως ΜέΡΑ25, καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ενίσχυσης του ΕΣΥ, με διεξαγωγή μαζικών τεστ, πραγματική επίταξη κλινικών, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και δημιουργία ενός δικτύου χώρων διεξαγωγής μαζικών τεστ, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα εμβολιασμού και, μετά την πανδημία, κέντρα υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Naxostimes: Πώς θα σχολιάζατε τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Φ.Μ.: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραμείνει πιστή στην ιδεολογία της και στην ανάγκη της να κρατά ικανοποιημένη την ολιγαρχία εσωτερικού και εξωτερικού. Πέρα από αυτή την έκδηλη ανάγκη, βλέπουμε την καταστολή να έχει γίνει το βασικό της πρόταγμα και μέλημα.
Τελευταίο παράδειγμα ήταν η νομοθετική πρωτοβουλία της κας Κεραμέως και του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία σώματος ειδικών φρουρών με διευρυμένες εξουσίες για την – κατ’ επίφαση – φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά στην ουσία για την καταστολή κάθε ελευθερίας και διαφορετικής άποψης. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας τα είδαμε πριν λίγες μέρες στο ΑΠΘ, με εικόνες που δεν αρμόζουν σε καμία δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα και θλίβουν κάθε δημοκράτη.
Από την άλλη πλευρά, η καταστολή συμβαδίζει πλήρως με την υποταγή. Την υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας. Γι’ αυτό και έχουμε δει νομοθετήματα που πλήττουν βάναυσα τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, όπως ο Ηρακλής, το πτωχευτικό δίκαιο κ.ά.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει την προσπάθεια διατήρησης μιας επίπλαστης εικόνας επιτυχίας που συντηρούν τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, μέσα που έχουν επιδοτηθεί αδρά από τις λίστες Πέτσα. Επιπλέον, την ίδια πρακτική βλέπουμε να συνεχίζει ο διάδοχος του κ. Πέτσα, ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος με το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ, όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως για υψηλές, επιπλέον αμοιβές σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και ΕΣΡ, αλλά χάρισε στους ιδιοκτήτες των συστημικών καναλιών τη φετινή δόση για την τηλεοπτική άδεια, νομοθετώντας μια έκπτωση σχεδόν 100%, 98,6% για την ακρίβεια.
Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ζουν με τα 534€ που λαμβάνουν ως ενίσχυση, όσοι έχουν καταφέρει να τα πάρουν κι αυτά, με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να αγωνιούν για το μέλλον τους και για το πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Το συμπέρασμα που εύκολα εξάγεται είναι πως οι πολίτες, δυστυχώς, δεν έχουν καμία θέση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Naxostimes: Για το ΜέΡΑ25… Είστε ικανοποιημένη από την πορεία και τις παρεμβάσεις της δικής σας παράταξης;

Φ.Μ.: Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει 2.131 γραπτές ερωτήσεις, επίκαιρες και αναφορές, 23 τροπολογίες και 4 προτάσεις νόμου. Παράλληλα, σε επίπεδο τομέων, τοπικών και περιφερειακών οργανώσεων έχει διοργανώσει εκατοντάδες συναντήσεις και τηλεσυναντήσεις με φορείς, κινήματα, συλλογικότητες και πολίτες για πληθώρα θεμάτων.
Παρότι είμαστε ένα νέο κόμμα που συνεχίζει να οργανώνεται, θεωρώ πως τόσο η πορεία, όσο και οι δράσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις μας είναι σημαντικές. Σίγουρα υπάρχουν πολλά να γίνουν και μεγάλος δρόμος μπροστά μας, όμως, έχουμε πείσμα και όρεξη. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις μας θα ενταθούν σε κοινοβουλευτικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο.
Δυστυχώς, η πανδημία έχει αλλάξει και περιορίσει τις δυνατότητες έκφρασης, παρόλα αυτά, μόλις επιτραπεί από τα μέτρα θα αυξηθούν οι δράσεις καθώς και οι συναντήσεις μας. Έως τότε θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου και, φυσικά, στο Κοινοβούλιο.
Όμως, πάντοτε, κρίνουμε πως η δράση εντός της Βουλής πρέπει να συμβαδίζει με έντονη παρουσία εκτός αυτής, στον δρόμο, στους χώρους εργασίας, δίπλα στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, σε όλους τους συμπολίτες μας και με αυτόν τον γνώμονα δρούμε.

(Visited 369 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*