Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον περιορισμό πρόσβασης των μαθητών των Εσπερινών Σχολείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Newsroom
07/03/2021 23:31
 
 
 

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Δελής Γιάννης, Γκιόκας Γιάννης και Κομνηνάκα Μαρία, για τον περιορισμό της πρόσβασης των μαθητών των Εσπερινών Σχολείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Εσπερινών Σχολείων θα υπολογίζεται ενιαία από το μέσο όρο βαθμολογίας των μαθητών στις Πανελλήνιες, τόσο των Ημερησίων, όσο και των Εσπερινών Σχολείων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΒΕ επί της ουσία θα διαμορφώνεται από τις βαθμολογίες των Ημερήσιων Σχολείων όπου ο αριθμός των μαθητών είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν των Εσπερινών. Οι μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά σχολεία είναι στην τεράστια πλειονότητα ενήλικες που εργάζονται, άνθρωποι με οικογένειες και με πολλές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την καθημερινότητα. Με τον ενιαίο τρόπο του υπολογισμού της ΕΒΕ επί της ουσίας ακυρώνεται η ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών.

Οι μαθητές των Εσπερινών Σχολείων θα έπρεπε να απολαμβάνουν μία σειρά διευκολύνσεων σε σχέση με τη φοίτησή τους (π.χ. άδειες εξετάσεων κλπ) που θα τους βοηθούσαν για να ολοκληρώσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν. Αντί για τέτοια μέτρα η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει ακόμη δυσκολότερη την πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια με στόχο να μείνουν κενές θέσεις και ως εκ τούτου να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει ώστε να αρθεί αυτή η αδικία;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Γκιόκας Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*