Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύρου: «Τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

Newsroom
29/04/2021 18:34
 
 
 

Γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία αποτελεί το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σύρου, η οποία εξέδωσε δελτίο Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ωστόσο, η Ο.Μ. τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους.

Το πλήρες περιεχόμενο του δελτίου Τύπου με τίτλο «“Μητέρα των μαχών” ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο»:

Ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος. Εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά πολιτική. Αποτελεί πεδίο μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις, πεδίο ταξικού αγώνα. Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, και φυσικά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους.

Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως η πρωταρχική συνιστώσα ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η με κάθε τρόπο -ατομικό και συλλογικό- ενίσχυση των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους δύναμης είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή επειδή αποτελεί την βασική προϋπόθεση για μια πραγματική αλλαγή υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και την βασική προϋπόθεση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας.

Συνιστά πρόκληση που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης.

Αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στις «μεταρρυθμίσεις» της πρότασής της για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύοντάς το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του. Επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων.

Στην Σύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ξανά το ναυπηγείο, με μόνη προσδοκία να δημιουργηθούν σταθερές, μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ανεξάρτητες από την τουριστική ανάπτυξη.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για μια γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης.

Θα πλήξει κάθε μορφή εργασίας και κατηγορία εργαζομένων, από τους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους και τους εργάτες γης μέχρι τους υπαλλήλους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, από τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τους ταχυδιανομείς και ταχυμεταφορείς, τους εποχικούς και εργαζομένους σε άτυπες μορφές εργασίας και σε πλατφόρμες, μέχρι τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στον τουρισμό, στον επισιτισμό και στον πολιτισμό.

Πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που σήμερα αποτελούν το 62% των ανέργων, με τη διάλυση των εργασιακών ωραρίων και την επιβολή επιπλέον ωρών εργασίας, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την διαχείριση των πολλαπλών τους ρόλων σε μια περίοδο κρίσης και αποδυνάμωσης του Κοινωνικού Κράτους.

Πλήττει τους νέους, καθώς τους καταδικάζει σε ένα μέλλον εργασιακής επισφάλειας, φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς συλλογική προστασία, δικαιώματα προοπτική.

Πλήττει τους ανέργους, καθώς με την επέκταση του ωραρίου και των υπερωριών και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για νέες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί και συνθήκες ανεξέλεγκτων απολύσεων και ανακύκλωσης φθηνής εργασίας.

Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προανεγγελθείσα ανατροπή του ν.1264/82 σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η ποινικοποίηση και ουσιαστικά η ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Απέναντι σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για:

*Την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

*Τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στερεή βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους.
*Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

*Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

*Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.

*Τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας.

*Την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

*Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

*Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

*Την ενίσχυση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης, της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στο σχεδιασμό της διαδικασίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης μετάβασης με την περιφρούρηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας τους.

*Σε σχέση με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν στην οικονομία και στην εργασία οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, χρειάζεται να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις διαμορφώνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων, κανόνων και ελέγχων εφαρμογής τους.

*Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

*Ρύθμιση της τηλεργασίας.

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια, μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά των χιλιάδων εργατών που διαδήλωσαν στο Σικάγο το 1886, το σύνθημα τους: «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση» καθίσταται σήμερα δραματικά επίκαιρο.

Ο εορτασμός φέτος της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα δώσει ηχηρό αγωνιστικό και αποφασιστικό μήνυμα στα αντεργατικά και αντικοινωνικά κυβερνητικά σχέδια!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.

(Visited 42 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*