Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυκλάδων: «Γαλάζια Ελευθερία ή Γαλάζια Ανευθυνότητα;»

Newsroom
14/05/2021 15:15
 
 
 

Η διάθεση των self tests αλλά και ο αργός ρυθμός της διαδικασίας εμβολιασμού (ειδικά στα νησιά) «μπήκε στο στόχαστρο» της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυκλάδων, η οποία κάνει λόγο για έναν «αναξιόπιστο» κρατικό μηχανισμό, την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους πολίτες να δείχνουν ατομική ευθύνη.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Ν.Ε. υποστηρίζει ότι, εδώ κι έναν χρόνο, η διαχείριση της πανδημίας είναι «αναποτελεσματική και ανορθολογική», με το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου Συστήματος Υγείας να «παλεύει» μόνο του και τα νησιά να είναι ουσιαστικό ανοχύρωτα απέναντι στον κορωνοϊό.

Όσον αφορά δε, στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» τόνισε ότι η «ελευθερία» δεν έχει χρώμα, αλλά απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση, καθώς και διάθεση σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Ακόμη ένα επεισόδιο αριστείας βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά μας αυτές τις μέρες. Ο λόγος για την αποθέωση της ατομικής ευθύνης των πολιτών μέσω της υποχρεωτικής εκτέλεσης selftesting (αυτo-εξέτασης) από την μία και της κρατικής ολιγωρίας και ανευθυνότητας στην διάθεσή τους -ή καλύτερα στην μη διάθεσή τους- από την άλλη.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης, με κλειστή την πλατφόρμα διάθεσης μέσω των φαρμακείων την Δευτέρα του Πάσχα και συνεπώς την έναρξη λειτουργίας της μαζικής εστίασης χωρίς κανένα έλεγχο, ακολούθησε η χορήγηση self tests στους εκπαιδευτικούς και μαθητές, η οποία εξελίχθηκε στο κυνήγι του θησαυρού από φαρμακείο σε φαρμακείο, με τα αποθέματα να εξαντλούνται περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμά τους.

Βέβαια η αναζήτηση συνεχίζεται, με συνέπειες από την συνεχή μετακίνηση μεγάλου αριθμού μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, όχι μόνο στην ταλαιπωρία και το άγχος, αλλά και στην πιθανή μετάδοση του ιού στις μικρές μας κοινωνίες, χωρίς να αναφερόμαστε στην διάλυση της λειτουργίας των φαρμακείων και την έκθεση του προσωπικού τους στην επαφή με εκατοντάδες κυριολεκτικά πολίτες, αντί μιας οργανωμένης διάθεσης των αναλογούντων tests μια φορά τον μήνα.

Από τις 13/5 αρχίζει η διάθεση tests στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με υποχρέωση εκτέλεσης δύο τεστ την εβδομάδα, εκ των οποίων στον ιδιωτικό τομέα χορηγείται δωρεάν μόνο το ένα, ενώ για το δεύτερο ορίζεται ότι θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Με αυτή την εικόνα ενός αναξιόπιστου κρατικού μηχανισμού, πόσο άραγε υποστηρίζεται η υπευθυνότητα που απαιτείται από τον πολίτη;

Μήπως μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση με οργανωμένες δειγματοληψίες από νοσηλευτές ανά σχολείο ή Κινητές Μονάδες, θα έλεγχε αποτελεσματικά εκπαιδευτικές μονάδες και εργαζόμενους, χωρίς να πετιούνται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου στον κάλαθο των γαλάζιων εργολάβων και των οικιακών απορριμμάτων ανεξέλεγκτα;

Η ορθολογική χρήση των tests θα έπρεπε να λειτουργεί συμπληρωματικά σε ένα ενισχυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μέσα από αυτό. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στον αντίποδα. Οι Δημόσιες Δομές Υγείας στα νησιά μας -Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία- μετά από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας αποδυναμώνονται, παραμένουν υποστελεχωμένες, το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό αρκείται σε ευχαριστίες και χειροκροτήματα, και οι εμβολιασμοί που θα είχαν ολοκληρωθεί τον Μάρτη εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν και του ανοίγματος του τουρισμού, κυμαίνονται μεταξύ 10%-16% στα νησιά.

Κατάσταση για την οποία οι βουλευτές, κυβερνητικά στελέχη και πολιτευτές της ΝΔ, που τις τελευταίες μέρες «περιοδεύουν» στα νησιά των Κυκλάδων, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι (!), ωσάν οι νησιώτες, οι εργαζόμενοι στην υγεία να ζουν αλλού.

Μέσα σε αυτή την αναποτελεσματική και ανορθολογική διαχείριση, που μήνες τώρα παρακολουθούν οι νησιώτες ουσιαστικά ανοχύρωτοι, και ενώ πολιτευτές δηλώνουν ότι τα νησιά είναι «έτοιμα να ανοίξουν», αναγγέλθηκε «πανηγυρικά» με το γνωστό μας πλέον χρώμα λαϊκισμού, αυτό που μια συντεταγμένη πολιτεία όφειλε να έχει κάνει αποτελεσματικά και αθόρυβα, η λεγόμενη «επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία».

Η «ελευθερία» δεν έχει χρώμα, θέλει αρετή και τόλμη και, εν προκειμένω, απαιτεί σχεδιασμό και οργάνωση, απαιτεί τη διάθεση σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, όλα όσα δηλαδή μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αρνείται ιδεοληπτικά να κάνει.

Όσο όμως και να προσπαθούν -και έχουν όλα τα μέσα για να το κάνουν- να επιχειρούν να διαμορφώσουν καθημερινά μια στρεβλή εικονική και ωραιοποιημένη πραγματικότητα, η πραγματικότητα είναι εδώ και οι πολίτες, οι νησιώτες ζουν σε αυτήν και με αυτήν.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.