Σύρος: Συναντήσεις Συρμαλένιου με φορείς εργαζομένων και επισκέψεις σε υπηρεσίες

Newsroom
20/05/2021 11:51
  •  
  •  
  •  

Σειρά συναντήσεων με φορείς εργαζομένων και επισκέψεις σε υπηρεσίες περιλάμβανε το πρόγραμμα της περιοδείας που πραγματοποίησε στη Σύρο ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το, υπό κατάθεση, στη Βουλή αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, καθιερώνει σε ευρύτατη βάση τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο των απολύσεων.

Έτσι, από την Παρασκευή 14 Μαΐου έως τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ο κ. Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου, συναντήθηκε με τον Σύλλογο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με τους Συλλόγους υπαλλήλων της Περιφέρειας και του Δήμου, με το Σύλλογο Δασκάλων Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, ενώ επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στις συζητήσεις με τους φορείς των εργαζομένων, πέραν του νομοσχεδίου για τα εργασιακά για το οποίο υπήρχε καθολική καταδίκη, τέθηκαν για μια ακόμα φορά τα μεγάλα ζητήματα της υποστελέχωσης στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας, της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, ειδικότερα κι υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας που καθιστά το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ.

Όσον αφορά δε, στο νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο έχει επιφορτιστεί και με την νοσηλεία covid ασθενών, με την μετατροπή μίας παθολογικής κλινικής και τη χρήση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε επί προηγούμενης διοίκησης αλλά παραμένει χωρίς επιπλέον στελέχωση, τα σημαντικά κενά έχουν δημιουργήσει στο σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού μια αφόρητη κούραση που οδηγεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πέραν της άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αιχμή των διεκδικήσεων τους παραμένει η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας είπαν χαρακτηριστικά ότι «…αυτό που βιώνουμε αυτή τη χρονιά δεν έχει προηγούμενο…», εννοώντας τις συνεχείς αλλαγές και τις συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους που εκπορεύονται από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, σχετικά με τις μη μόνιμες θέσεις εργασίας (αναπληρωτές), αυτές ανέρχονται περίπου στο 40% των συνολικών θέσεων, ενώ το φαινόμενο των τριμηνιτών αναπληρωτών δημιουργεί πρωτοφανείς καταστάσεις στο παιδαγωγικό και μαθησιακό έργο, αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ακόμη, επισημάνθηκε η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στη γενική και ειδική εκπαίδευση, κάτι πολύ σημαντικό σε καιρό πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στο έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σε σύνολο 400 υπαλλήλων, στη Σύρο παραμένουν μόνο 50 υπάλληλοι, μετά και την κατάργηση των οργανικών θέσεων επί υπουργίας διοικητικής μεταρρύθμισης Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια, τα δύο κρίσιμα θέματα που επισήμαναν οι υπάλληλοι προς τον κ. Συρμαλένιο είναι η ανάγκη άμεσων προσλήψεων με ειδικά κίνητρα νησιωτικότητας και επίσης η δημιουργία νομικής υποστήριξης, αφού η Αποκεντρωμένη επιτελεί κατεξοχήν ελεγκτικό έργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, επισημάνθηκαν 1ον η διεύρυνση των κενών στις υπηρεσίες και 2ον η επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής για βαθμιαία υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κυκλάδων σε σχέση με τα Δωδεκάνησα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τεχνικές υπηρεσίες. Επίσης, στο επίπεδο του Δήμου, ενώ αριθμητικά υπηρετεί ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, έχει δρομολογηθεί ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως η μισθοδοσία και τα διπλογραφικά.

Επίσκεψη σε ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ

Ο κ. Συρμαλένιος επισκέφθηκε και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ που ασχολούνται κατεξοχήν με εργατικά ζητήματα.

Και σε αυτές τις υπηρεσίες διαπιστώθηκε πλήρης αναντιστοιχία του υπηρετούντος προσωπικού με τις ανάγκες κάλυψης των εργασιακών θεμάτων. Ο ΟΑΕΔ, με ελάχιστο προσωπικό, διαχειρίζεται τις ανάγκες σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Κίμωλο και Σίφνο, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει και τα ζητήματα που κληρονόμησε από τη διάλυση της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Το ΣΕΠΕ (μετά την υποβάθμιση του σε Γραμματεία), με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή με άγνωστη προοπτική, αλλά με πιο προφανή την μεγαλύτερη εξάρτηση του από τον εκάστοτε υπουργό. Όσο για τη δομή του, αποτελείται από τρεις υπηρεσίες (Κοινωνική Επιθεώρηση Αιγαίου με 2 υπαλλήλους, Τμήμα Επιθεώρησης Σύρου με 3 υπαλλήλους με αρμοδιότητα σε 21 νησιά πλην Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, Τμήμα Ασφάλισης με 2 υπαλλήλους).

Δύο βασικά ζητήματα αναδείχθηκαν: η μεγάλη μείωση των προστίμων κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων μετά το τέλος του 2019 με αποτέλεσμα την αύξηση της παραβατικότητας, καθώς και η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών στην κεντρική διοίκηση, με σημαντικά δυσλειτουργικά αποτελέσματα.

(Visited 15 times, 1 visits today)