ΣΥΡΙΖΑ: «Επιζήμιο για τη νησιωτικότητα το νομοσχέδιο για τις εκλογές στους ΟΤΑ»

Οι δήμοι των Κυκλάδων που έχουν δήμαρχο από την 1η Κυριακή
Newsroom
27/05/2021 12:08
 
 
 

Σε κοινή δήλωση για το, υπό συζήτηση, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τον τρόπο εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών προχώρησαν οι Νεκτάριος Σαντορινιός, τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, και Ανδρέας Μιχαηλίδης, αν. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι κ.κ. Σαντορινιός και Μιχαηλίδης ζητούν την απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει μείωση του αριθμού των Συμβούλων σχεδόν σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, καθώς – όπως υποστηρίζουν – θα περιορίσει δραματικά τον πολιτικό πλουραλισμό στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιφέρειες, θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της ιδιαίτερης φωνής πολλών νησιών, ιδίως των μικρότερων σε πληθυσμό.

Αναλυτικά, η κοινή δήλωση με τίτλο «Επιζήμιο για τη νησιωτικότητα το νομοσχέδιο για τις εκλογές στους ΟΤΑ» έχει ως εξής:

Το υπό συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» αποτελεί ένα αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μέσω της επιβολής ενός ακραίου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος επιδιώκει να περιορίσει δραματικά την πολυφωνία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τορπιλίσει την κουλτούρα συμπράξεων και συνεννοήσεων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ήδη λάβει θέση απέναντι στο απαράδεκτο νομοσχέδιο και τις επόμενες μέρες η επιχειρηματολογία μας και η αντίδρασή μας θα αναδειχθεί πλήρως.
Θα θέλαμε εν προκειμένω να σταθούμε στην πρόβλεψη του άρθρου 42 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται η μείωση του αριθμού των Συμβούλων σχεδόν σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας. Η επιδίωξη αυτή, σε συνδυασμό δε με το προτεινόμενο πλειοψηφικό σύστημα και την εισαγωγή εκλογικού πλαφόν 3%, θα οδηγήσει σε περιστολή του πολιτικού πλουραλισμού στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Ταυτόχρονα, όμως, θα περιορίσει τις φωνές των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών στην εκάστοτε Περιφέρεια. Αυτό είναι γενικά και επί της αρχής προβληματικό, η δυσμενής επίδρασή του όμως θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση των τριών νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας είναι η γεωγραφική ασυνέχεια, η αυτοτέλεια και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε νησί. Ο περιορισμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, λοιπόν, θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της ιδιαίτερης φωνής πολλών νησιών, ιδίως των μικρότερων σε πληθυσμό, τον μη συνυπολογισμό των ιδιαίτερων αναγκών τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Περιφερειακό επίπεδο, την αύξηση των ενδονησιωτικών ανισοτήτων και την εν γένει αποδυνάμωση των νησιωτικών Περιφερειών.

Επικαλούμενοι τη Συνταγματική επιταγή για τη νησιωτικότητα και την πρόβλεψη του Ν. 4150/2013 για ειδική αξιολόγηση των επιπτώσεων κάθε νόμου στις νησιωτικές περιοχές, και συντασσόμενοι με το αίτημα που ήδη έχει διατυπώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, ζητούμε την απόσυρση αυτής της ρύθμισης που μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσει πρόσθετες πολιτικές και περιφερειακές ανισότητες.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*