ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό για τις τουριστικές επιχειρήσεις»

Εστίαση μαγαζιά Νάξος
Newsroom
02/06/2021 2:46
  •  
  •  
  •  

Σε κοινή δήλωση για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο προχώρησαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι δύο τομεάρχες ασκούν κριτική στο πρόγραμμα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές» και επιλεκτικό, μιας και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις, όπως τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, οι υπηρεσίες μεταφορών και το λιανεμπόριο.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι για να λειτουργήσει ο τουρισμός απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο και ουσιαστικά και έγκαιρα μέτρα στήριξης» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης και η κα Νοτοπούλου.

Αναλυτικά, η κοινή δήλωση τους έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό, πράττοντας πολύ λίγα και πολύ αργά για τις χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Αφού η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα μόλις στις 13 Μαΐου για να ανοίξει ο τουρισμός μια μέρα μετά, παρουσιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης ενώ ο κλάδος έχει επανεκκινήσει εδώ και 20 μέρες.

Ο τουρισμός προφανώς χρειάζεται ενίσχυση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως έρχεται με τεράστια καθυστέρηση και είναι απολύτως ανεπαρκές για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικά τις μικρομεσαίες, που λόγω της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας. Την στιγμή μάλιστα που τα δάνεια «κοκκινίζουν», ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός SSM βάζει επισήμως φρένο σε νέα δάνεια στον τουριστικό κλάδο και με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα να καραδοκεί.

Ενώ για μια ακόμη φορά μένουν εκτός μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και οι υπηρεσίες μεταφορών, λιανεμπορίου.

Ο τουριστικός κλάδος είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το σύνολο της οικονομίας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, όμως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι για να λειτουργήσει ο τουρισμός με υγειονομική ασφάλεια και οικονομική αποτελεσματικότητα, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι πανηγυρισμοί. Απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο και ουσιαστικά και έγκαιρα μέτρα στήριξης. Όπως αυτά που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν χρόνο.

(Visited 44 times, 1 visits today)