Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί «να παρακολουθεί αδρανής»

Σούπερ Μάρκετ
Newsroom
13/06/2021 18:48
 
 
 

Ερώτηση με θέμα την ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής ευρείας κατανάλωσης συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με την ερώτηση, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συστηματική αύξηση των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά είδη, τα αυγά και τα λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και οι «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις, οι οποίες οδηγούν σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα καθαριστικά, στα οποία η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από όσους αγοράζουν.

Τη διαπίστωση, άλλωστε, των ήδη αυξημένων τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και την εκτίμηση ότι «έρχεται κύμα ακρίβειας» με γενικευμένες ανατιμήσεις που θα αγγίζουν ακόμα και ποσοστά του 10-20% μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήγαγε και δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί συνολική λύση.

Στην ερώτηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί «να παρακολουθεί αδρανής, ούτε να μετατοπίσει την ευθύνη, για άλλη μια φορά στον πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να προβαίνει σε εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε καθημερινή βάση προκειμένου να προμηθευτεί σε στοιχειωδώς λογικές τιμές βασικά αγαθά».

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι και «η αγορά δεν είναι πέραν των ελέγχων και των νόμων αλλά υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, εσωτερικούς, κοινοτικούς και διεθνείς, όσον αφορά τον υγιή ανταγωνισμό και τις εναρμονισμένες πρακτικές».

Δείτε αναλυτικά, την ερώτηση

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*