Οι πρώτες δηλώσεις από το νέο υπουργικό συμβούλιο

admin
28/01/2015 14:59
 
 
 

Μηδενική ανοχή σε αλαζονεία, διαφθορά και σπατάλες ζήτησε από το νέο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρθενικής συνεδρίασής του. «Η χώρα όχι μόνο έχει κυβέρνηση, 

αλλά είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε» είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα των προθέσεών του.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εταίρους μας σε κλίμα καλής θέλησης αλλά χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τους υπουργούς ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους και στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν. Μέχρι εκεί όμως ήταν τα… καλά λόγια. Τους επέστησε την προσοχή στην απαίτηση που έχουν οι πολίτες για ραγδαίες αλλαγές και κυρίως να εκπέμψουν ένα «διαφορετικό ύφος και ήθος». «Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις παρά τους ίδιους τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε για κάθε μας κίνηση. Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η εξουσία. Να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος. Είμαστε όλοι υπό την κρίση και δοκιμασία των πολιτών» δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Κάλεσε, δε, τους υπουργούς να έχουν στο μυαλό τους ότι «η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Σε αυτούς θα την παραδώσουμε».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «μηδενική ανοχή σε αλαζονεία, σπατάλες, φαινόμενα διαφθοράς». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα κυβέρνηση, τόνισε ότι η άμεση συγκρότησή της και η αλλαγή δομών στη λειτουργία της «είναι ήδη μια πολύ σημαντική κατάκτηση».

Επανέλαβε τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, και πως θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την κυβέρνησή του ως «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», με στόχο «να επαναφέρουμε το αίσθημα της αξιοπρέπειας, να διαπραγματευτούμε την απομείωση του χρέους».Όσον αφορά στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτές είναι:

1. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Κανένας συμπολίτης μόνος και αβοήθητος. Φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεγαλύτερός μας αντίπαλος να συγκρουστούμε με αυτήν την πραγματικότητα. Είμαστε η τελευταία χώρα σε κοινωνική δικαιοσύνη στην Ε.Ε.» επεσήμανε.

2. Η στήριξη της οικονομίας, ώστε να επαναλειτουργήσει. Προανήγγειλε ολοκληρωμένες πολιτικές για την ανεργία, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου η μικρή επιχείρηση.

3. Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε η Ελλάδα να βγει από τον φαύλο κύκλο. «Είμαστε έτοιμοι με τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να μη δημιουργούμε ελλείμματα, αλλά και να μην επιδιώκουμε εξοντωτικά πλεονάσματα. Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις ρεαλιστικές για το ζήτημα του χρέους και των επενδύσεων» υπογράμμισε. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα συνεχίσουμε όμως την καταστροφή, την πολιτική της υποτέλειας».

4. Εξήγγειλε ριζική μεταρρύθμιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, επιβολή δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Προειδοποίησε ότι θα επέλθει «σύγκρουση με το κατεστημένο σε όλα τα επίπεδα» και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις:

– στη Δημόσια Διοίκηση
– στη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής
– στην αντιμετώπιση φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου
– στην αποκατάσταση λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα.«Αν δεν είχαν γίνει οι εκλογές στη χώρα, θα συζητούσαμε μόνο για τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, περικοπή συντάξεων και απολύσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην αποδοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το εξωτερικό έκανε λόγο για καλοδεχούμενα μηνύματα από κυβερνήσεις και λαούς, για να επισημάνει: «Το διεθνές κλίμα για τη χώρα αλλάζει, συγκεντρώνει γύρω της το διεθνές ενδιαφέρον, χτίζει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι».

Παράλληλα, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην επερχόμενη επίσκεψη των Μάρτιν Σουλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους οποίους -όπως είπε- «θα κάνουμε παραγωγικές συζητήσεις».

Προειδοποίησε, τέλος, τους υπουργούς του ότι «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις».

Πηγή: zougla.gr

 

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*