Νίκος Συρμαλένιος: «Επιτακτικό το αίτημα ανοίγματος των σμυριδωρυχείων Νάξου»

Newsroom
17/09/2021 11:27
 
 
 

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα το αίτημα ανοίγματος των σμυριδωρυχείων Νάξου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο τετράμηνο του 2021 και ακόμα τα ορυχεία της σμύριδας στη Νάξο παραμένουν κλειστά, παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού απέναντι τόσο στους σμυριδεργάτες, όσο και στη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πλήρη ανασφάλεια εκατοντάδες σμυριδωρύκτες, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ορεινής Νάξου.

Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ετήσιου ανοίγματος των σμυριδωρυχείων μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας (πχ υπήρχε επίβλεψη από Μηχ. Μεταλλείων). Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση με το πρόσχημα του κινδύνου ατυχήματος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιλέξει να εφαρμόζει το μοντέλο συλλογής – επιλογής της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, ενώ ταυτόχρονα αφαίρεσε από πολλούς σμυριδεργάτες δεδουλευμένα ένσημα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής ρωτά μεταξύ άλλων, τον κ. Υπουργό αν θα προχωρήσει επιτέλους στο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων για το 2021, διασφαλίζοντας ποσότητα παραλαβής στους 8 χιλιάδες τόνους ώστε να καλυφθούν ασφαλιστικά όλοι οι σμυριδεργάτες, καθώς και αν θα προχωρήσει η εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης, με την προοπτική διασφάλισης της λειτουργίας των σμυριδωρυχείων, ως οργανικό τμήμα μιας ολιστικής ανάπτυξης της ορεινής Νάξου.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση του κ. Συρμαλένιου

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*