Ν. Συρμαλένιος: «Η επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων δεν μπορεί να τίθεται αποκλειστικά στην υπηρεσία της αγοράς»

Νίκος Συρμαλένιος
Newsroom
11/11/2021 11:49
 
 
 

«Το θέμα της κατάρτισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν είναι ποσοτικό και δεν πρέπει να συμβαδίζει αποκλειστικά με τις ανάγκες των μεγάλων επενδύσεων» επισήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Συνέχιση της συζήτησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Συρμαλένιος πρόσθεσε ότι, από το ΕΣΠΑ 2021-2027, θα δοθούν 4,5 περίπου δισ. στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή», ωστόσο αναρωτήθηκε πόσα από τα κονδύλια θα κατευθυνθούν στην κατάρτιση, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ΕΠΑΛ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Και μόνο το γεγονός ότι από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης ήταν να καταργήσει τα διετή προγράμματα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ δείχνει ακριβώς αυτή την αντίληψη. Η κατάργηση αυτή πλήττει και την περιφερειακή ανάπτυξη, διότι π.χ. στα ΕΠΑΛ Ναυτικής Εκπαίδευσης στη Σύρο θα μπορούσαν οι απόφοιτοι να βοηθήσουν την τοπική οικονομία ή ακόμα και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα στο νησί» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τουρισμό, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι από τις Σχολές που το Υπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει και προωθήσει, απουσιάζουν οι Κυκλάδες, παρότι αποτελούν έναν πάρα πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό με ιδιαίτερη περιφερειακή διάσταση και διασπορά των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ζήτησε να ενταχθούν στο προσεχές μέλλον και τα νησιά των Κυκλάδων στην κατάρτιση στον τουριστικό τομέα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*