Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ για την στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος

Newsroom
24/11/2021 11:42
 
 
 

Τρεις τροπολογίες για την στήριξη του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Η πρώτη τροπολογία αφορά στην επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, με το ΚΚΕ να επισημαίνει στην Αιτιολογική Έκθεση ότι «το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες – καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφου.

Η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με την επιστροφή Ε.Φ.Κ αγροτικού πετρελαίου, η Αιτιολογική Έκθεση της οποίας αναφέρει τα εξής: «Το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφο. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνση του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους “επαγγελματίες” (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κλπ)».

Τέλος, η τρίτη τροπολογία έχει να κάνει με το μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα. Στην Αιτιολογική Έκθεση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «το μέτρο αυτό έχει στόχο να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων».

Αναλυτικά, οι τρεις τροπολογίες:

(Visited 149 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*