Υπαίθρια έκθεση “Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας”

Newsroom
20/06/2022 22:47
 
 
 

 

Τα κομμάτια της ιστορίας των θαλασσών της Κέας θα αναδείξει η υπαίθρια έκθεση με θέμα “Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας”, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 στις 20:00 στην Πλατεία Ηρώων της Κορησσίας.

Η έκθεση εκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία (Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας, Πλατεία φάρου, Πλατεία Ηρώων) και στο Βουρκάρι (Προαύλιο Νηπιαγωγείου), που βρίσκονται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που οφείλουν να αναδειχθούν γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον του νησιού. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο, ιστορικό και πολιτισμικό.

Τα ναυάγια της Κέας
Η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού καθώς στον βυθός της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» και το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς», ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τα ναυάγια Città di Tripoli και M/S Théophile Gautier.

Το υλικό που προβάλλεται στην έκθεση προέρχεται από διακεκριμένους παγκοσμίως δύτες και ερευνητές. Επιπλέον, τον Αύγουστο θα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης έργα ξυλογλυπτικής από τον Τζιώτη εμπειροτέχνη, κ. Γιάννη Ράλλη, τα οποία απεικονίζουν τα πλοία που ναυάγησαν. Παράλληλα, θα διοργανωθεί εργαστήριο για παιδιά και νέους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την ξυλογλυπτική τέχνη και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των ναυαγίων της Κέας.

Η Κέα με το βλέμμα των Περιηγητών – Kea Travelogues
Περιηγητές θεωρούνται οι ταξιδιώτες αλλά και οι λόγιοι ταξιδιώτες, όπως γεωγράφοι, χαρτογράφοι, νησολόγοι, λογοτέχνες και τυχοδιώκτες, οι οποίοι μας κληροδότησαν κείμενα αλλά και εικόνες από τα ταξίδια τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι περιηγητικές εκδόσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη γεωγραφία, την οικονομία, τη δημογραφία, την κοινωνία, τη θρησκεία και όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου της τοπικής κοινωνίας της Κέας. Στην έκθεση παρουσιάζονται 8 χάρτες της Κέας από περιηγητικές εκδόσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου – Ο παλιός φακός του
Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου καλωσορίζει τους επισκέπτες στο λιμάνι της Κέας. Χτισμένος στα ερείπια του ιερού ναού του Ποσειδώνα από την Γαλλική Εταιρία Φάρων, με ύψος πύργου 8 μ. και εστιακό ύψος 32 μ., είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες το 1831 και ο δεύτερος στην Ελλάδα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως «ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου». Στην υπαίθρια έκθεση παρουσιάζεται το παλιό φανάρι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του με φόντο το σημερινό του φως.

Ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης και η άγνωστη αγωνίστρια Άννα Λαούπη
Η ιστορία του Λάμπρου Κατσώνη δίπλα στο ιστορικό κανόνι στην Πλατεία Ηρώων της Κορησσίας είναι μια ακόμη ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Το στενότερο σημείο γης στον κόλπο του Αγίου Νικολάου υπήρξε το σκηνικό για ένα επεισόδιο από τη νεότερη ελληνική ιστορία που επηρέασε σημαντικά την Κέα και τους κατοίκους της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται ακόμα η ιστορία της Τζιώτισσας, Άννας Λαούπη, μιας άγνωστης ηρωίδας της επανάστασης. Η προσφορά της υπήρξε σημαντική και μας κάνει περήφανους μέχρι σήμερα.

(Πηγή: kea.gr)

(Visited 201 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*