Στη Μήλο η Λίνα Μενδώνη για εγκαίνια νέας έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Newsroom
28/06/2022 10:46
 
 
 

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 20:00 θα γίνουν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της Μήλου και της νέας περιοδικής έκθεσης με θέμα «Τάφῳ Κτερίζειν», η οποία περιλαμβάνει νέα ευρήματα από τα αρχαία νεκροταφεία του νησιού

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου στεγάζεται σε νεοκλασικού ρυθμού κτήριο στην Πλάκα Μήλου και παρουσιάζει ευρήματα από τη σημαντική προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του νησιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στο νησί της Μήλου οι σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, εμπλούτισαν με μεγάλο αριθμό νέων, άγνωστων έως σήμερα, θέσεων τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού. Το δε πλήθος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως άλλαξαν τα αρχαιολογικά δεδομένα και ανέδειξαν την διαχρονική σημασία που είχε η Μήλος στο Αιγαίο.

Μαζί με την ανακαίνιση του μουσείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδίασε και υλοποίησε μια νέα αρχαιολογική έκθεση στον προθάλαμο με τίτλο «τάφῳ κτερίζειν», ώστε να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, στους Μηλιούς και στους τουρίστες του νησιού, ιδιαίτερα σημαντικά νέα ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων.

Αποτυπώνοντας μια σημαντική πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας, τα ποικίλα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες της εποχής τους, αποκαλύπτοντας πτυχές των πεποιθήσεών τους. Μεταθανάτια δώρα και συνάμα τεκμήρια ζωής, τα κτερίσματα είναι πολύτιμα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν, υφαίνοντας και πάλι, μετά από αιώνες, ιστορίες αρχαίων Μηλίων.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα
Ωράριο επίσκεψης
Δευτέρα, Τετάρτη-Πέμπτη | 08:30 – 15:30
Παρασκευή | 14:00 – 22:00
Σάββατο-Κυριακή| 09:00 – 22:00

(Visited 34 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.