Νάξος: Εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»

Newsroom
18/07/2022 14:43
 
 
 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νάξου κ. Λιανός, ο Γραμματέας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Γιώργος Γαβαλάς, ο υπεύθυνος Τύπου κ. Γιάννης Λογαράς και το Μέλος κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, καθώς και ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Γκούφας κ.α.

Την έκθεση, η οποία έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό, αλλά και στην Καβάλα και την Τήνο, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο κ. Γιώργος Πολυδωράκης, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Β’, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο κ. Πολυδωράκης παρουσίασε το υλικό από την πρωτότυπη αρχειακή συλλογή του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως επιστολές, διπλωματικά και κρατικά έγγραφα που περιγράφουν την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους από τις ξένες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ κτλ) και σύστασης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε η παρουσίαση προξενικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούν στις Κυκλάδες αλλά και στη Νάξο.

Επιπλέον, ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επικ. Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στη θάλασσα και η μαρτυρία του τύπου στη Νάξο». Στην ομιλία αναδείχθηκε ο ρόλος του Ελληνικού στόλου στον αγώνα κατά των Οθωμανικών δυνάμεων και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από Ελληνικές εφημερίδες της δεκαετίας του 1820 που αφορούσαν σε πολεμικά συμβάντα στη Νάξο και στη συμβολή των Ναξίων στην απελευθερωτική προσπάθεια.

Διάρκεια Έκθεσης:
Καθημερινά έως Κυριακή24 Ιουλίου 2022.

Ώρες λειτουργίας:
10:00 – 15:00 και 19:00 – 22:00.

(Visited 179 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*