«Ασανσέρ για Δολοφόνους» από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Newsroom
15/08/2022 15:33
 
 
 

Με την ταινία «Ασανσέρ για Δολοφόνους» συνεχίζεται το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου στο γαλλικό “film noire”, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 21:30 στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) στο Κάστρο της Χώρας Νάξου (λειτουργεί και ασανσέρ στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, απ’ τη μεριά της Αγίας Κυριακής)

 

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Ζουλιέν (Μορίς Ρονέ), ένας πρώην αλεξιπτωτιστής και τιμημένος με αρκετά μετάλλια κατά τη διάρκεια του πολέμου, δουλεύει πλέον για έναν έμπορο όπλων, ενώ έχει κρυφή ερωτική σχέση με τη γυναίκα του τελευταίου, τη Φλοράνς (Ζαν Μορό). Σε συνεννόηση μαζί της, θα προσπαθήσει να σκοτώσει το αφεντικό του, αλλά για κακή του τύχη θα κλειστεί στο ασανσέρ για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

Ο Ζουλιέν πραγματοποιεί τον φόνο, γυρνώντας όμως στο αυτοκίνητό του, συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει ένα σημαντικό ενοχοποιητικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα μία σειρά συγκυριών ανατρέπει τα πάντα. Ένα ζευγάρι νέων θα κλέψουν το αυτοκίνητό του και θα μπλέξουν σε μια ιστορία φόνου ενοχοποιώντας τον Ζουλιέν. Παράλληλα η Φλοράνς τον αναζητά απεγνωσμένα στους νυχτερινούς δρόμους του Παρισιού.

Το «Ασανσέρ για Δολοφόνους» (Elevator to the Gallows / Ascenseur pour l’échafaud – 1958), σηματοδοτεί ένα από τα πλέον κλασσικά φιλμ νουάρ, που αφηγείται μία λιτή αλλά έξυπνη ιστορία αγωνίας. Το φιλμ, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο από τον Λουί Μαλ, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νοέλ Καλέφ.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ

Info

«Ασανσέρ για Δολοφόνους» (Γαλλία, 1958, Ασπρόμαυρο)

Παραγωγή: Ζαν Τουιγιέ
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Σενάριο: Ροζέρ Νιμιέ, Λουί Μαλ, Νοέλ Καλέφ
Φωτογραφία: Ενρί Ντεκαέ
Μοντάζ: Λεονίντ Αζάρ
Μουσική: Μάιλς Ντέιβις
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μορό, Μορίς Ρονέ, Ζορζ Ποζουλί, Φελίξ Μαρτέν, Λίνο Βεντούρα, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί
Διάρκεια: 88 λεπτά

(Visited 138 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*