Το μοναδικό ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορεί στις 26 Οκτωβρίου

kazantzakis megali
Newsroom
24/10/2022 15:23
 
 
 

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε τον «Ανήφορο», ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, την επέτειο θανάτου του σπουδαίου δημιουργού, το έργο κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Διόπτρα, συστήνοντάς μας ένα ακόμα βιβλίο από το λογοτεχνικό σύμπαν του.

Ήρωάς του ο Κοσμάς, ο οποίος, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.

Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.

Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.

Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

Η κυκλοφορία του μυθιστορήματος, το οποίο θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε…»

Ακολουθούν, μέσα στους επόμενους μήνες, οι εξής νέες εκδόσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη: στις 23/11/22 τα «Ο φτωχούλης του Θεού», «Οι αδερφοφάδες», «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο». Και τον Απρίλιο του 2023, τα «Ασκητική» και «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Δείτε ένα βίντεο για τον «Ανήφορο», το ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορεί για πρώτη φορά:

 

Πηγή: marieclaire.gr

(Visited 174 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*