Αποκλειστικό: Ο Καμπανέλλης στην …Ουρουγουάη (Ο πανανθρώπινος χαρακτήρας και απόηχος του έργου του)

Newsroom
31/12/2022 18:16
 
 
 

 

Δεν θα μπορούσε να τελειώσει με καλύτερο τρόπο το 2022, ως «Λογοτεχνικό Έτος Καμπανέλλη», παρά με την παρουσίαση που κάνουμε για μια εκδήλωση που έγινε στις 18 Νοεμβρίου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Το Μοντεβιδέο (Montevideo) είναι η πρωτεύουσα, η μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας.

Η εκδήλωση αυτή, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Καμπανέλλη, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στη Νάξο, βιντεοσκοπήθηκε με αίτημα του Γιώργου Ανωμερίτη και την παρουσιάζουμε σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα.

Το βίντεο, που έχει ελληνικούς υπότιτλους και σχετικό φωτογραφικό υλικό, εξασφαλίσαμε από τον Γιώργο Ανωμερίτη, τον διακεκριμένο αυτόν συμπατριώτη μας (τον διανοούμενο, τον πολιτικό, τον ποιητή, τον δημοσιογράφο, όπως είπε η ομιλήτρια), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Εξάλλου, η σεμνή, λιτή, αλλά μεστή αυτή εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρίας Τσάκου, βασίστηκε κυρίως στο βιβλίο του Ανωμερίτη «Η ποίηση στον θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Με πλοηγό αυτό το βιβλίο, η ομιλήτρια Μαργαρίτα Λαρριέρα, επίτιμη πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τσάκου και πρώην διευθύντρια περισσότερο από 30 χρόνια, αναφέρθηκε στον μεγάλο έλληνα διανοούμενο, θεατρικό συγγραφέα, δοκιμιογράφο και ποιητή, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του στην έξοδο του ελληνικού θεάτρου από την απομόνωση και τη μετάβασή του από την ηθογραφία και την επιθεώρηση στον κοινωνικό ρεαλισμό, τον ποιητικό συμβολισμό, τη σάτιρα και την αφαίρεση.

Δεν παραλείπεται στην ομιλία να γίνει αναφορά και στο Μουσείο Καμπανέλλη.

Παρακολουθείστε το βίντεο για να δείτε πόσο αρμονικά δένουν τα Ελληνικά με τα Ισπανικά, πόσο η μουσική και οι πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει η αυθεντική ποίηση θραύουν τα σύνορα της απομόνωσης, του αυτισμού, της γλώσσας, της νοοτροπίας, της ιστορίας, των προκαταλήψεων και ιδεοληψιών και αδελφώνουν τους λαούς. Πώς και γιατί κάποια έργα και δημιουργοί αντέχουν στον χρόνο και αποτελούν αείροη πηγή ζωής και έμπνευσης.

*Κεντρική φωτογραφία: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

 

(Visited 237 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*