ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ: Μνήμες και συναισθήματα για τις μεταμορφώσεις του λιμανιού της Ερμούπολης

Newsroom
24/03/2023 12:11
 
 
 

Στις μεταμορφώσεις του τοπίου στο Νησάκι και του κτιρίου της Πινακοθήκης, στην εξέλιξη της ναυσιπλοΐας, στην έννοια της μετακίνησης, στο πρώτο λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου, στη διαχείριση του αγνώστου και στη σύνδεση όλων αυτών με τη θάλασσα βασίζεται η έκθεση ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έως τις 31 Μαρτίου.

Η έκθεση, ένα κοινό έργο της εικαστικού Χριστίνας Νάκου και της sound artist/performer Άννας Παγκάλου, αποτελεί τον δεύτερο σταθμό του εγχειρήματος TRANSIENS NOSTRUM, που αναπτύσσεται ως περίπλους σε λιμάνια της Μεσογείου.

Το έργο, μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση, παρατηρεί τη θάλασσα ως τόπο συνεχούς απόσυρσης και ανάδυσης και προτείνει μια ποιητική συνάντηση με τις πολλαπλές και συχνά αδιόρατες αποχρώσεις της μεταμορφωτικής λειτουργίας του χρόνου. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά αρχεία και ηχογραφημένη συζήτηση ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες και στον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ όπου αναπτύσσονται θέματα όπως η οικουμενικότητα των λιμανιών και οι έννοιες της μετακίνησης και του αγνώστου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 3 συναντήσεις/συζητήσεις με θέμα την ιστορία και τις μεταμορφώσεις του λιμανιού της Ερμούπολης και της περιοχής Νησάκι όπου βρίσκεται και το κτίριο της Πινακοθήκης:

-Το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 17:00 την συζήτηση θα ανοίξουν ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, (Υπεύθυνος Λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου) και ο κ. Κώστας Πρέκας (Βιοτεχνία Συριανών Προϊόντων ΠΡΕΚΑΣ).
-Την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11:00 την συζήτηση θα ανοίξουν η κα Μαρία Μαραγκού (που θα αφηγηθεί μνήμες του λιμανιού πριν την επιχωμάτωση της δεκαετίας του 1960), η κα Ειρήνη Δράκου και η κα Λουκρητία Δούναβη (που θα μιλήσει για την ντοπιολαλιά της Σύρου).
-Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 17:00 την συζήτηση θα ανοίξει ο κ. Μάκης Μαυρίκος για τον Ταρσανά της Σύρου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και δωρεάν προς το κοινό, καθώς αποσκοπούν σε μία συνάντηση όπου οι παρευρισκόμενοι θα μοιραστούν γνώσεις, μνήμες και συναισθήματα που συνδέονται με την περιοχή Νησάκι.

Περισσότερες πληροφορίες στο TRANSIENS NOSTRUM.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*