Φεστιβάλ ΑΝΩ: Νέα σελίδα με τον Στέφανο Τσιαλή στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή

Newsroom
30/03/2023 19:32
 
 
 

 

Μια νέα σελίδα ανοίγει για το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, με την έλευση του Στέφανου Τσιαλή, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Γεννημένος στην Ερμούπολη, ο κ. Τσιαλής διαθέτει ένα πλούσιο μουσικό βιογραφικό που εγγυάται όχι μόνο την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του – καταξιωμένου πλέον – μουσικού θεσμού, αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών με καταξιωμένους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή έγινε στα γραφεία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου και του εκτελεστικού διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Χάρη Βεκρή.

Στο σύντομο απολογισμό του, ο Καθολικός Επίσκοπος επισήμανε ότι, από το ξεκίνημά του το 2017, το Φεστιβάλ ΑΝΩ έθεσε δυο βασικούς στόχους: αφενός την ευρύτερη αναγνώρισή του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και αφετέρου, την ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Σύμφωνα με τον π. Πέτρο, στο πλαίσιο των δύο αυτών βασικών προτεραιοτήτων του και παράλληλα με τις συναυλίες του, που το 2022 πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία κοινού σε ταυτόχρονη απ’ ευθείας διαδικτυακή μετάδοση από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, την προηγούμενη χρονιά το Φεστιβάλ ΑΝΩ κατάφερε να κάνει τρία σημαντικά βήματα:

1. Ανέπτυξε την εξωστρέφεια και τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα. Εκτός από την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας, με την οποία το Φεστιβάλ διατηρεί μια διαρκή και ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Φεστιβάλ συνεργάστηκε με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και την Πρεσβεία της Κροατίας.

2. Έθεσε τις βάσεις για την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο. Μέσω του έργου “SONIC” που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Erasmus+ Youth, έξι νέοι του νησιού 18 έως 30 ετών συμμετείχαν στα Εργαστήρια Εκκλησιαστικού Οργάνου, ενώ δεκαέξι παιδιά 10 έως 16 ετών, συμμετείχαν στα Εργαστήρια Αερόφωνου Αρμονίου, στο πλαίσιο του έργου «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω», που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, στον άξονα της «Μελέτης, Διαφύλαξης και Ανάδειξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

3. Ισχυροποίησε τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία. Σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Σύρου διοργάνωσε Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Το εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου», που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο και στο Ζάνταρ της Κροατίας. Επιπλέον, συνεργάστηκε με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τον σχεδιασμό και την κατασκευή δύο πρωτότυπων τρισδιάστατων εκτυπώσεων – αναμνηστικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Βεκρής αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες για το τρέχον έτος, διατηρώντας βέβαια την ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του και επιδιώκοντας παράλληλα, την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητάς του.

Οι προτεραιότητες για το 2023 έχουν ως εξής:
-Ανάπτυξη συνεργασιών με Πρεσβείες για τη μετάκληση σημαντικών καλλιτεχνών διαφορετικών μουσικών καταβολών, που θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, στη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του και στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας αναγνωρίσιμης θέσης στον χάρτη των φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ευρώπης.

-Ανάδειξη του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, αλλά και την οικονομική αναζωογόνηση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

-Αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούν τον πολιτισμό, μέσω των οποίων επιδιώκεται η περαιτέρω δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά θέματα.

-Ανάπτυξη του κοινού του Φεστιβάλ μέσω της διάχυσης των πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των πολιτών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με ζωντανές μεταδόσεις (live streaming) όλων των συναυλιών του.

-Υποστήριξη και ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του έργου SONIC.

-Ανάπτυξη του προγράμματος εκμάθησης εκκλησιαστικού οργάνου για νέους του νησιού.

-Ανάπτυξη των δεσμών του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία, μέσω της συνέχισης επιτυχημένων συνεργασιών με συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού.

-Ανάδειξη της αντικειμενικής δυσκολίας πρόσβασης των ΑμΕΑ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την άμεση δρομολόγηση κατασκευής ανελκυστήρα για άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Πιστεύοντας στην ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών, βασικό μέλημα του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση και εξωτερικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους με δυνατότητα πρόσβασης όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, από το 2021 το Φεστιβάλ συνεργάζεται στο σχεδιασμό των αφισών του με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Καταγά.

«Διαμάντι» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ΑΝΩ ο κ. Τσιαλής, ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. «Υπάρχει πολύ μεράκι, αγάπη και δράση στο Φεστιβάλ, γενικά υπάρχει μια δύναμη σε αυτό που γίνεται. Θεωρώ πως το ΑΝΩ δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και οι στόχοι μας ταυτίζονται» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, εκτιμώντας πως η αίγλη των προσώπων που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του 2023 θα συμβάλλει στο να αποκτήσει το Φεστιβάλ ακόμη μεγαλύτερη ακτινοβολία.

7ο Φεστιβάλ ΑΝΩ Ι 21-26 Αυγούστου 2023

Συναυλίες
Δευτέρα 21 Αυγούστου, ώρα 20:00
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου
Gianluca Libertucci / Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι (Ιταλία), εκκλησιαστικό όργανο

Τετάρτη 23 Αυγούστου, ώρα 20:00
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κόρνο (σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα)
Michal Markuszewski /Μίχαου Μαρκουσέβιτς (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
Μartina Reitmann / Μαρτίνα Ράιτμαν (Γερμανία), κόρνο

Παρασκευή 25 Αυγούστου, ώρα 20:00
Από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε
Athens Classical Players (Ελλάδα), σύνολο εγχόρδων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Σάββατο 26 Αυγούστου, ώρα 20:00
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή (σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας)
Karel Martínek / Κάρελ Μαρτίνεκ (Τσεχία), εκκλησιαστικό όργανο
Christine Assimacopoulos / Χριστίνα Ασημακοπούλου (Ελλάδα), υψίφωνος

Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Έκθεση Εθνικού Μουσείου της Πράγας «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες» (σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας)
Προαύλιος χώρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
21/08/2023 έως 26/08/2023

Εκπαιδευτικά προγράμματα
20, 24 & 27 Αυγούστου
Εργαστήρια Εκκλησιαστικού Οργάνου για νέους έως 30 ετών
Οι οργανίστες της φετινής διοργάνωσης Gianluca Libertucci, Michal Markuszewski και Karel Martínek συναντούν νέους της Σύρου και μαζί κάνουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην τέχνη και τη μαγεία του εκκλησιαστικού οργάνου.

19 Αυγούστου & 2 Σεπτεμβρίου
Μικρή Ακαδημία ΑΝΩ, Εργαστήρια Αερόφωνου Αρμονίου για παιδιά 10 έως 16 ετών.

Ποιος είναι ο Στέφανος Τσιαλής
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2014 μέχρι το 2020. Μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αμβούργου από το 2012 και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας από το 2015 μέχρι το 2019.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Σπούδασε πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και διεύθυνση ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας (1997-2004), μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής γενικός μουσικός διευθυντής στην Κρατική Όπερα της Νότιας Θουριγγίας στο Meiningen (2005-2009), καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha (2009-2013) και μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου (2001-2004).

Έχει επίσης συνεργαστεί με σχεδόν 100 ορχήστρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Συμφωνικές Ορχήστρες του Μόντρεαλ, Βερολίνου, Αμβούργου, Γουίνιπεγκ, Ώρχους και του Σταβάνγκερ στη Σκανδιναβία, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Κοπεγχάγης, Κατάρ, Στουτγάρδης, Νυρεμβέργης, Ντόρτμουντ, Σλοβενίας και του Βουκουρεστίου, η Ορχήστρα Tonkünstler της Βιέννης, οι ορχήστρες της Ραδιοφωνίας της Λειψίας, του Ζάαρλαντ, του Αννοβέρου και του Βουκουρεστίου, η ορχήστρα της Όπερας της Μπολόνιας, η Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, ενώ έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., στις Η.Π.Α., Καναδά, Ρωσία, Κούβα, Νότια Αφρική κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Naxos, Genuin και Centaur, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ρουμανία και Νότια Αφρική.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*