Συνάντηση Χατζημάρκου με τον βραβευμένο φωτογράφο Κωνσταντίνο Σοφικίτη για το «Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο»

Newsroom
10/05/2023 11:44
 
 
 

 

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση φωτογραφίας «Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο» που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου με τους φωτογράφους Πέτρο και Κωνσταντίνο Σοφικίτη.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ταξίδι αφηγήσεων και λαογραφίας που ξεκίνησε για να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου, με στόχο τη διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν. Κυρίως, συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία.

Στη συνάντηση που είχε, λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Σοφικίτη (βραβευμένο με το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας δρόμου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ξεχωρίζοντας ανάμεσα από 105.000 άλλες συμμετοχές από 183 χώρες παγκοσμίως) τόνισε:
«Στο “Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο” είδαμε μία καλλιτεχνική δουλειά που αναδεικνύει τη νησιώτικη ψυχή και γι’ αυτό την στηρίξαμε. Φωτίζει την τοπική, νησιώτικη κουλτούρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι και αυτό ένας ακόμα τρόπος για να εκφράσουμε πως για εμάς όλες οι δράσεις και τα έργα της περιφερειακής αρχής έχουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο είτε πρόκειται για τεχνικό έργο, κοινωνική δομή ή πολιτιστική δράση.

Με αυτό το σκεπτικό εξάλλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στήριξε το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Σοφικίτη στα 48 κατοικημένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όταν ακόμα αυτό ήταν σε εξέλιξη, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του που αποτελεί λαογραφικό πλούτο και έναν φόρο τιμής σε ανθρώπους που, όπως αναφέρεται “δεν έφυγαν στα δύσκολα. Δεν παρέδωσαν τα όπλα. Άνθρωποι δυνατοί και με ρίζες χωμένες βαθιά στη γη που πατούν”».

 

(Visited 27 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.