Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Newsroom
11/05/2023 09:24
 
 
 

 

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου.

Με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Κύθνος ήταν ένα από τα κυκλαδονήσια που δεν διέθετε την κιβωτό της συλλογικής μνήμης του και γι’ αυτό ήταν προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στο όμορφο νησί.

Η νέα μουσειακή υποδομή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα που παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – ΥΠΠΟΑ από τον Δήμο Κύθνου.

Τα ευρήματα από τον οικισμό του Μαρουλά της 9ης χιλιετίας π.Χ., και από άλλες θέσεις της Κύθνου, από την διαχρονική κατοίκηση στην αρχαία πόλη στην θεση Βρυόκαστρο – Βρυοκαστράκι που χρονολογούνται από την προϊστορία έως και τον πρώιμο Μεσαίωνα, μεταξύ των οποίων και τα πολύτιμα ευρήματα από τα πλούσια ιερά της που εντυπωσιάζουν με το πλήθος, την ποιότητα αλλά και τις εξωτικές προελεύσεις τους, τα τεκμήρια από την συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική ανάπτυξη της νήσου, οι μαρτυρίες για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά Θερμιά συνθέτουν το παλίμψηστο του κυθναϊκού παρελθόντος όπως παρουσιάζεται στο μικρό, αλλά σημαντικό νέο μουσείο του κυκλαδικού αρχιπελάγους.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην Διαχειριστική του Αρχή, στον Δήμο Κύθνου, στον ανασκαφέα και στενό συνεργάτη καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στην ομάδα του, στους κατοίκους της Κύθνου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα μουσειακή υποδομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*