Η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη τίμησε τον φίλο της Νάξου Hans Eideneir

Newsroom
17/05/2023 20:27
 
 
 

 

Ένας ακόμα φίλος της Νάξου και της «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ» του ΣΦΝ, τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία: Ο καθηγητής Hans Eideneir, στον οποίο δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια για τη συμβολή του στη στήριξη της ελληνικής γλώσσας και την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας.

Ο κ. Hans Eideneir, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Τυμπιγκεν, Αμβούργου, Μονάχου και Θεσσαλονίκης δίδαξε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και του Αμβούργου επί δεκαετίες. Με τη σύζυγό του Νίκη-Αναστασιάδη-Eideneir δημιούργησε εκδοτικό οίκο στη Γερμανία, στον οποίο εκδόθηκαν δεκάδες βιβλίων στα γερμανικά σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 180 βιβλία. Μεταξύ αυτών και η συλλογή ποιημάτων του Γιώργου Ανωμερίτη με επιλογή και μετάφραση της Νίκης και του Χανς Άιντενάιερ υπό τον τίτλο «Προορισμός Αιγαίο» (Endstation Ägäis), με εξώφυλλο την Πορτάρα της Νάξου.

Επί 20 χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ομάδας Πρωτοβουλίας (ΠΟΠ) για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στη Γερμανία. Όπως ο ίδιος λέει «Ο πολιτισμός της Ευρώπης βασίζεται στον ελληνικό πολιτισμό». Ο Χανς Άιντενάιερ είναι επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ως προσκεκλημένος καθηγητής έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ρεθύμνου και Λευκωσίας. Το 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας 1967-74 αγωνίσθηκε κατά της στρατιωτικής Χούντας. Με αφορμή την μετάφραση των ποιημάτων του Γιώργου Ανωμερίτη, είχε επισκεφθεί το 2017 τη Νάξο. Με αφορμή την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στον καθηγητή Hans Eideneir από την Ελληνική Δημοκρατία, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Α. Δημόπουλος τον αναγόρευσε προχθές Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*